Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vere ne moreš živeti sam

Karlo Smodiš
Za vas pišejo:
Karlo Smodiš, Jana Podjavoršek
Objava: 02. 10. 2024 / 08:58
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2024 / 09:55
Vere ne moreš živeti sam
Maksimilijan Matjaž, Celjski škof, Škofija Celje. FOTO: Tatjana Splichal

Vere ne moreš živeti sam

Pred odhodom na zasedanje sinode v Rimu smo se o sinodalnem dogajanju v Sloveniji pogovarjali s slovenskim delegatom na sinodi, celjskim škofom dr. Maksimilijanom Matjažem.

Vprašanje, ki se je verjetno zastavljalo v ozadju sinodalnega premisleka in dogajanja v Sloveniji, je: zakaj bi nekdo danes sploh izbral Katoliško Cerkev, ko je navsezadnje veliko ponudbe na duhovnem področju?

Mislim, da moramo biti prepričani, da lahko ponudimo nekaj, česar ne more ponuditi nihče drug. Prenova, ki se dogaja okrog sinodalnosti, je priložnost, da spet pride na površje tisto, kar je temeljno v krščanstvu. Bistvo krščanstva je namreč občestvenost, ki je prva od glavnih tem sinode. Danes je v naši družbi velika bolezen individualizem in prisilna enakost. Občestvo pa se lahko gradi samo tam, kjer se ceni različnost ljudi. Cerkev mora biti dom. Naša vera je zgrajena na principu troedinega Boga, kot je rekel že Jezus: Ne moreš ljubiti Boga, če ne ljubiš svojega bližnjega (prim. Mr 12,31). Danes je družba žejna občestvenosti, sprejetosti, gostoljubja in domačnosti. Drug poudarek je na participaciji ali soudeleženosti. Vsak lahko skupnost obogati s svojimi darovi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh