Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Venezuelska opozicija si želi posredovanje Vatikana

Za vas piše:
STA
Objava: 08. 07. 2016 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Venezuelska opozicija si želi posredovanje Vatikana

V Venezueli vlada globoka recesija zaradi padca cen za izvoz nafte.

Venezuelska opozicija je včeraj pozvala Vatikan, naj se pridruži Španiji, Panami in Dominikanski republiki v mednarodnih prizadevanjih za dialog z vlado. Obenem je napovedala, da ne bo odstopila od referenduma za odpoklic predsednika Nicolasa Madure, poroča STA.



Po navedbah tujih agencij je koalicija Miza za demokratično enotnost (MUD) v izjavi zapisala, da je treba prizadevanja nekdanjih voditeljev Španije, Paname in Dominikanske republike »razširiti«.

»Menimo, da bi bila udeležba predstavnika Svetega sedeža bistvenega pomena«, in to ob nekdanjem španskem premierju Joseju Luisu Rodrigezu Zapateru ter nekdanjima predsednikoma Dominikanske republike in Paname, Leonelom Fernandezom in Martinom Torrijosom, so med drugim zapisali v izjavi.

Napovedali so, da je MUD pripravljena na začetek razprave naslednji teden, če bi bil v pogajanja vključen predstavnik Vatikana in zagotovljeno glasovanje za odpoklic predsednika.

Venezuelski predsednik pa je zahteval, da do pogovorov pride »brez pogojevanja«. Njegova vlada je medtem sprožila več sto pritožb zaradi zbiranja podpisov za izvedbo referenduma o njegovi odstavitvi.

V Venezueli vlada globoka recesija zaradi padca cen za izvoz nafte. Kriza je prispevala k pomanjkanju hrane in povzročila smrtonosna plenjenja.

Opozicija za to krivi predsednikovo slabo vodenje gospodarstva. Maduro pa po drugi strani obtožuje poslovne elite, da z njim bijejo »gospodarsko vojno« s kopičenjem zalog za poslabšanje krize.

Nadškof Diego Padron, ki predseduje Venezuelski škofovski konferenci, je dejal, da je pripravljen pomagati z mediacijo, obenem pa je dejal, da Maduri »primanjkuje moralne avtoritete za poziv k dialogu in miru«, ker njegova vlada prebivalcem ni sposobna zagotoviti hrane in zdravil.

V znak zaskrbljenosti je Madura ob naraščajočih družbenih nemirih v četrtek zamenjal vodjo nacionalne garde.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh