Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki teden ob meditacijah kardinala Ouelleta

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 04. 2019 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2019 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veliki teden ob meditacijah kardinala Ouelleta

Izšla je knjiga kanadskega kardinala z izborom premišljevanj in nagovorov iz velikega tedna 2017.

V Vatikanu je izšla knjiga kanadskega kardinala Marca Ouelleta z naslovom Dar občestva, v kateri so zbrana premišljevanja in nagovori, ki jih je prefekt Kongregacije za škofe predstavil v velikem tednu leta 2017.

Knjiga naj bi bila pripomoček pri globljem doživljanju velikega tedna, ne samo preko dogodkov Jezusovega trpljenja in vstajenja, ampak predvsem preko njegovega notranjega trpljenja, v predgovoru piše kardinal Ouellet. V središču je stavek, ki bralca usmerja k trinitaričnemu občestvu, kakršnega prejemamo v evharistiji: »Božje občestvo se nam daje v Kristusovem mesu in v mesu Kristusa vstalega, kar je njegovo evharistično meso, njegovo resnično meso.« Kardinal Ouellet pravi, da ga je k premišljevanju o velikonočni skrivnosti spodbudila knjiga Srce sveta teologa Hansa Ursa von Balthasarja, ki mu je pomagal odkriti in vzljubiti teologijo velikonočnega tridnevja.

»Krščeni smo bili v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Potopljeni smo bili v te odnose, saj so tri Božje osebe pečati, s katerimi je bilo naše življenje vidno zaznamovano. To je stvarnost in ne sanje,« kardinal piše na začetku knjige. Besedila so premišljevanja in nagovori iz velikega tedna 2017 za redovnice skupnosti Iesu Communio in skupino mladih, ki so bili na srečanju za razločevanje.

Teologija kardinala Ouelleta se vrača k središčnemu jedru skrivnosti troedinega Boga. Njegove besede so povabilo, naj zremo, motrimo in častimo s čudenjem in hvaležnostjo skrivnost ljubezni troedinega Boga, ki je naš začetek in naša usoda. Kardinal je za Radio Vatikan povedal, da sveta evharistija pomeni obhajanje velikonočne skrivnosti: »Velikonočna skrivnost je trinitarični dogodek, kar pomeni, da se Kristus daruje Očetu in mi se darujemo Njemu. V zameno Oče napolni naša srca z darom Svetega Duha. In to je dogodek evharističnega občestva. To je izlitje Svetega Duha, ki vstopa v odnose v Cerkvi in nas vključuje v odnose med Očetom, Sinom in Duhom: to so odnosi očetovstva, sinovske ljubezni, očetove ljubezni, bratske ljubezni, v svobodi Duha.«

Božje kraljestvo je že na tej zemlji, dodaja kardinal: »Evharistija je eshatološki dogodek. Božje kraljestvo prihaja k nam po tem daru, kajti Božje kraljestvo je presveta Trojica, ki ni odsotna skrivnost, ki nad vsem obvladuje, ampak skrivnost, ki nas zaobjema. V odnosih ljubezni smo zares vključeni v trinitarične odnose in to se živi preko zakramenta evharistije in vseh ostalih zakramentov Cerkve.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh