Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki petek na Madžarskem dela prost dan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 03. 2017 / 10:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veliki petek na Madžarskem dela prost dan

Minister za socialo in kulturo: Madžarska si lahko nov praznik privošči »zahvaljujoč močnemu gospodarstvu«.

Veliki petek bo na Madžarskem, kjer pretežno živijo katoliški verniki, od letošnjega leta dalje z zakonom določen dela prost dan, je minuli teden sklenil madžarski parlament. Predlog sta podali obe vladni stranki, pri glasovanju pa mu ni nihče nasprotoval, kot so poročali madžarski mediji. Število z zakonom določenih praznikov v letu se je s tem na Madžarskem dvignilo na enajst.

Za predlog je glasovalo 163 poslancev, dva sta se glasovanja vzdržala. Madžarski minister za socialo in kulturo Zoltan Balog, evangeličanski duhovnik, je pojasnil, da si Madžarska nov praznik lahko privošči zahvaljujoč močnemu gospodarstvu. Kritiki se pritožujejo, da bo zaradi novega prostega dne storilnost v gospodarstvu padla. Predstavniki gospodarstva so si prizadevali, da bi namesto velikega petka za dela prost dan razglasili 24. december, ker bi to pomenilo manj pritiska na bruto domači proizvod.

Madžarska z novim praznikom sledi zgledu Češke, kjer je parlament leta 2015 glasoval za vnovično uvedbo velikega petka kot dela prostega dneva. Tega dne se v katoliški in protestantski Cerkvi spominjamo Jezusovega križanja.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh