Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Velika Britanija je krščanska država’

Objava: 19. 12. 2011 / 22:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Velika Britanija je krščanska država’

Minuli petek je britanski premier David Cameron nagovoril zbrane na slovesnosti ob štiristoti obletnici prevoda Svetega pisma kralja Jakoba (King James Bible) v angleščino.

Minuli petek je britanski premier David Cameron nagovoril zbrane na slovesnosti ob štiristoti obletnici prevoda Svetega pisma kralja Jakoba (King James Bible) v angleščino. V svojem nagovoru je poudaril, kako velik dosežek je prevod Svetega pisma, saj je to knjiga, ki je oblikovala svet in ni pomembna zgolj za razumevanje preteklosti, ampak bo imela velik vpliv tudi v prihodnosti. Sveto pismo je namreč še kako aktualno tudi v današnjem svetu.

Dejal je tudi, da je Sveto pismo pomagalo izoblikovati vrednote, ki označujejo Veliko Britanijo. Te vrednoste so odgovornost, trdo delo, dobrotljivost, sočutje, skromnost, ljubezen ipd. To so vrednote, ki jih cenijo Britanci, obenem pa so to tudi krščanske vrednote ter vrednote, ki nagovorijo vsakega človeka ne glede na vero.

Premier Cameron se je dotaknil tudi teme sekularne države. Izpostavil je svoje nestrinjanje s tistimi, ki trdijo, da s tem, ko rečemo, da je Velika Britanija krščanska država in da spodbuja krščanske vrednote, zaničujemo druge vere. Dejal je, da tisti, ki tako menijo, preprosto ne razumejo, da ljudje drugih veroizpovedi lažje živijo in prakticirajo svojo vero, če država verjame v svojo krščansko istovetnost. Svojo izjavo je podprl s konkretnim primerom, saj mu je veliko ljudi reklo, da je lažje biti musliman ali jud v Veliki Britaniji kot pa v Franciji, ki je sekularna država.

Zakaj je temu tako? Ker strpnost, ki jo spodbuja krščanstvo, zagotavlja več prostora tudi za druge verozipovedi in ker je veliko krščanskih vrednot skupnih tudi drugim veram, poleg tega pa se v njih prepoznajo tudi ljudje, ki ne pripadajo nobeni veri.

Ob koncu je britanski premier spregovoril še o morali. Poudaril je, da so Britanci rek ‘živi in pusti živeti’ prevečkrat zamenjali z delaj, kar ti ugaja. Napačne odločitve so pogosto označili kot posledico drugačnega načina življenja. Izpostavil je, kako reči, da je nekaj narobe ni znak nemoči, ampak znak velike moči. A vendarle se boriti proti nečemu ni mogoče brez sredstev. In če velja, da ničesar ne zagovarjamo, ne moremo biti proti nečemu. Če Britanci želijo ustaviti moralni propad države, meni David Cameron, morajo stati za svojimi vrednotami. Izrazil je svoje prepričanje o tem, da mora prava liberalna država verjeti v določene vrednote in jih dejavno oglaševati. Po njegovem mnenju pa imajo pri tem pomembno vlogo Cerkev in njeni voditelji. Poudaril je, da nikoli ni razumel ljudi, ki so rekli, da se Cerkev ne sme vmešavati v politiko. Nasprotno je prepričan, da so Cerkev, vera, krščanstvo in Sveto pismo neločjljivo povezani s politiko, saj je veliko političnih vprašanj obenem tudi moralnih vprašanj. Če denimo nadškof iz Canteburyja meni, da je nekaj narobe, se seveda lahko oglasi, tako kot lahko tudi politični voditelji komentirajo dogajanje v Cerkvi.

Premier Cameron je ob zaključku poudaril, kako ima anglikanska cerkev edinstveno priložnost, da pomaga oblikovati prihodnost britanske družbe, a pri tem je nujno, da se zaveda, da mora nagovarjati celotno državo.


Celoten govor v angleščini je na voljo na spletni strani:
http://www.number10.gov.uk/news/king-james-bible/.


Besede predsednika britanske vlade je povzela Monika Novak.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh