Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Večina sarajevskih katoličanov pri maši s papežem«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2015 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Večina sarajevskih katoličanov pri maši s papežem«

Pojasnila škofov po političnem sporu glede števila udeležencev ob papeževem obisku.

Po političnem sporu glede števila udeležencev ob papeževem obisku v Sarajevu 6. junija letos je katoliška Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine pojasnila, da se je bogoslužja s papežem na sarajevskem stadionu Koševo udeležila večina tamkajšnjih katoličanov. Predsednik Republike Srbske, Milorad Dodik, je po obisku svetega očeta dejal, da je bilo »med 70.000 verniki na stadionu le okoli 1.000 Sarajevčanov«. Vsi drugi naj bi v prestolnico pripotovali z drugih območij. »V državi danes skorajda ni več kristjanov, saj so bili pregnani med zadnjo vojno«, je še izjavil Dodik.



Tiskovni urad Škofovske konference Bosne in Hercegovine je zato predstavil uradne podatke papeškega romarskega urada. Kot so sporočili, uradni podatki kažejo, da se je bogoslužnega slavja s papežem Frančiškom na stadionu KOševo udeležilo 6.409 romarjev iz sarajevske dekanije. Večji del, 6.244 vernikov, je bilo iz mesta Sarajeva. Cerkvena statistika z dne 31. decembra 2014 kaže, da je v dekaniji živelo 12.370 katoličanov, v samem mestu pa 12.026.

Število katoličanov se je od leta 1992 močno zmanjšalo in se je v zadnjih letih skoraj prepolovilo. »Današnji položaj je precej skrb vzbujajoč«, naj bi zapisali v poročilu ob statistiki papeževega obiska. Vendarle pa je položaj v Republiki Srbski še slabši.To območje obsega 49 % ozemlja Bosne in Hercegovine. Cerkvena statistika z dne 31. decembra 2014 kaže, da je na področju živelo le še 9.355 katoličanov. V primerjavi s predvojnimi statistikami to pomeni, da je število katoličanov upadlo za 93,87 %.

Kot je bilo še predstavljeno v poročilu, je bilo iz škofije Banja Luka, ki leži na ozemlju Republike Srbske, na stadionu Koševo prisotnih 660 vernikov. Ker je večina izmed 9.355 katoličanov na tem območju že ostarelih, obstaja bojazen, da bodo sčasoma povsem izginili iz tega dela Bosne in Hercegovine, če »državne, srbske in lokalne uprave« ne bodo spremenile svojega stališča do omenjenega vprašanja »in če se bo nadaljeval molk večine hrvaških predstavnikov v Bosni in Hercegovini«, pojasnjuje tiskovni urad Škofovske konference Bosne in Hercegovine.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh