Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina Rusov podpira poostritev zakona o bogoskrunstvu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 12. 2012 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina Rusov podpira poostritev zakona o bogoskrunstvu

Tamkajšnji parlament bo o novem zakonu razpravljal prihodnjega januarja.

Večina Rusov po izsledkih nedavne raziskave podpira poostritev zakona o bogoskrunstvu. Kot je poročal neodvisni inštitut za javnomnenjske raziskave 'Lewada', želi 49 % državljanov žalitev verskih čustev označiti kot kaznivo dejanje. 34 % po navedbah omenjenega inštituta temu nasprotuje.

Žalitev verskih čustev je v Rusiji doslej veljalo le za kršenje javnega reda in miru. Nadstrankarski zakonski osnutek pa za tovrstno dejanje predvideva do tri leta zaporne kazni. Skrunitev cerkvenih prostorov bi bilo po novem lahko kaznovano z do petimi leti zapora. Parlament bo o tem predvidoma razpravljal v začetku prihodnjega leta. Pobudniki zakona opozarjajo na vse večje kršenje verske svobode posameznim verskim skupnostim in vse pogostejše skrunitve svetih krajev.

Za razburjenje je v Rusiji poskrbel predvsem protestni nastop punk skupine 'Pussy Riot' v največji pravoslavni stolnici ruske prestolnice. Dve članici skupine sta bili zaradi 'izgredov na temelju verskega sovraštva' obsojeni na dve leti zaporne kazni, tretja pa je dosegla pogojno kazen. Za tovrstno dejanje trenutni zakon predvideva do sedem let zaporne kazni.

Po anketi sodeč 74 % izmed 142 milijonov Rusov pripada pravoslavni Cerkvi, kar je 6 % manj kot leta 2009. Delež muslimanov je v zadnjih treh letih narasel s štirih na sedem odstotkov. Med katoličane se prišteva zgolj 1 % Rusov, kar je vendarle malce več kot pred tremi leti. Med ateiste se prišteva 5 % državljanov. Okoli 10 % jih navaja, da ni pripadajo nobeni veroizpovedi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh