Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Včerajšnje neurje močno prizadelo dele Slovenije

Za vas piše:
T. M.
Objava: 03. 06. 2022 / 18:13
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Včerajšnje neurje močno prizadelo dele Slovenije
Neurje je povzročilo veliko škode. FOTO: Oton Naglost

Včerajšnje neurje močno prizadelo dele Slovenije

Koroško, Dolenjsko, Zasavje, Kamnik in Celje je močno prizadelo četrtkovo neurje. Ujma je povzročila veliko škode na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih in vinogradih.

Nova kmetijska ministrica Irena Šinko je po ogledu škode v Šmartnem pri Slovenj Gradcu dejala, da oceno škode pričakuje že naslednji teden. Po besedah ministrice so na terenu kmetijsko svetovalne službe, od katerih pridelovalci lahko dobijo konkretne nasvete, kaj lahko storijo na posameznem pridelku.

Novi državni sekretar ministrstva za obrambo Rudi Medved in republiški poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa sta se s povzročeno škodo danes seznanila v občinah Šentjernej in Šmarješke Toplice. 

Ljudje in prizadete občine potrebujejo hitro, takojšnjo in učinkovito pomoč.

Šestan je ocenil, da so posledice toče od kraja do kraja sicer različne, na vseh s točo prizadetih območjih pa je hudo. Poljščine so tako rekoč povsod skoraj popolnoma uničene, najbolj pa je toča udarila po posevkih koruze.

Aktiviranih več kot 80 gasilskih društev 

Odziv ob neurju v skupaj približno 30 občinah je bil takojšen in dober. Skupaj so ob neurju aktivirali več kot 80 gasilskih društev, komunalna in cestarska podjetja ter vse druge strukture, ki lahko v takih primerih pomagajo. 

Gasilci in drugi reševalci so skupaj posredovali v več kot 250 primerih. Ocene gmotne škode sicer še potekajo, Šestan pa je še izrazil upanje, da bo država prizadetim lahko pomagala.

V neurju poškodovana tudi slovenjgraška bolnišnica 

Meteorne vode so v četrtek zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. Na enem delu bolnišnice je meteorna voda pritekla po klančini, kjer dostavljajo zdravila. Na drugem delu bolnišnice pa je voda prebila kletno okno ter vdrla v eno od ambulant in jo poplavila.

Kot je danes za STA povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, je bilo v tej ambulanti okoli 20 centimetrov vode, ki se je potem razlila po celotni kleti bolnišnice. 

Četrtkovo neurje je divjalo tudi na Hrvaškem in v Avstriji, kjer je prav tako povzročilo veliko gmotne škode. 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je po četrtkovih neurjih, ki so prizadela zlasti vzhodni del države, izrazila pričakovanje, da bo država kmetom v že tako težkih časih, ko se soočajo s posledicami rusko-ukrajinske vojne, pomagala. Ob tem zbornica predlaga kratkoročno in dolgoročno rešitev za pomoč kmetom, ki jih je prizadela ujma.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh