Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Včasih je očarljiva, a vseeno škodljiva

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 17. 09. 2024 / 10:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 10:21
Včasih je očarljiva, a vseeno škodljiva
V večini primerov je plesnivo živilo bolje zavreči. FOTO: Unsplash

Včasih je očarljiva, a vseeno škodljiva

Plesen lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Pojav je poznan vsem: odpremo kozarček z marmelado, ki presenetljivo hitro popusti, pod pokrovčkom pa je lepo vidna in meni prav očarljiva belosiva plesen. Ali pod ovitkom sivo modre pike na siru, ki v tem primeru seveda ni žlahtna gorgonzola. Plesen se pogosto pojavi na kruhu ali na skuti v posodici, poleti na kosu sočnega peciva.

Mnenj o tem, ali naj plesnivo živilo zavržemo ali ne, je mnogo. Nekateri trdijo, da s takim živilom ni nič narobe, zgolj odstranimo del, ki je plesniv. Drugi so prepričani, da bi morali živilo zavreči v celoti. Kakor vedno, je tudi pri tej zadregi potreben premislek.

Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okoli nas. Z njimi sobivamo, plesni so v zraku, v živilih, na naših rokah in še kje. Spore plesni so izjemno trdožive in so sposobne nove rasti in razmnoževanja v primernem okolju praktično kadarkoli. Hitreje se razraščajo pri nam prijetni temperaturi, najbolj ključna pa je zanje visoka relativna vlažnost okolja. Najnižja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh