Včasih je očarljiva, a vseeno škodljiva
Včasih je očarljiva, a vseeno škodljiva
Pojav je poznan vsem: odpremo kozarček z marmelado, ki presenetljivo hitro popusti, pod pokrovčkom pa je lepo vidna in meni prav očarljiva belosiva plesen. Ali pod ovitkom sivo modre pike na siru, ki v tem primeru seveda ni žlahtna gorgonzola. Plesen se pogosto pojavi na kruhu ali na skuti v posodici, poleti na kosu sočnega peciva.
Mnenj o tem, ali naj plesnivo živilo zavržemo ali ne, je mnogo. Nekateri trdijo, da s takim živilom ni nič narobe, zgolj odstranimo del, ki je plesniv. Drugi so prepričani, da bi morali živilo zavreči v celoti. Kakor vedno, je tudi pri tej zadregi potreben premislek.
Plesni so večcelične glive, ki so razširjene povsod okoli nas. Z njimi sobivamo, plesni so v zraku, v živilih, na naših rokah in še kje. Spore plesni so izjemno trdožive in so sposobne nove rasti in razmnoževanja v primernem okolju praktično kadarkoli. Hitreje se razraščajo pri nam prijetni temperaturi, najbolj ključna pa je zanje visoka relativna vlažnost okolja. Najnižja...