Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatileaks: novi knjigi Chaouquijeve in Fittipaldija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2017 / 09:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatileaks: novi knjigi Chaouquijeve in Fittipaldija

Chaouquijeva želi razkriti »zapravljanje, bogastvo, poslovanje in spletke« v Vatikanu.

Škandal Vatileaks tudi po papeževi pomilostitvi glavnih obtožencev ostaja medijsko privlačen. Knjigo je namreč napisala tudi Francesca Immacolata Chaouqui. Nekdanja članica papeške komisije za reformo vatikanskih financ (COSEA) je bila v vatikanskem procesu o predaji zaupnih dokumentov časnikarjem pogojno obsojena na deset mesecev zaporne kazni. Njena knjiga z naslovom »Nel nome di Pietro« (V imenu Petra) bo 7. februarja izšla pri milanski založbi Sperling & Kupfer.



Chaouquijeva želi v knjigi po navedbah založbe »povedati vso zgodbo o delovanju komisije, oprto na doslej neobjavljeno korespondenco in dokumente«. Govora bo o »zapravljanju, bogastvu, poslovanju in spletkah v Vatikanu« - ter o spletkah »mednarodnih lobijev«, ki želijo preprečiti papeževa prizadevanja za izvedbo reform.

Knjigo bo izdal tudi eden izmed dveh obtoženih časnikarjev. Delo z naslovom »Lussuria« (Nečistost) Emiliana Fittipaldija izide 19. januarja.

Fittipaldi je bil lani v procesu zaradi objave zaupnih dokumentov o domnevnem poneverjanju denarja v Vatikanu oproščen kazni. Njegova nova knjiga je »nova, eksplozivna reportaža o hinavščini in grehih katoliške Cerkve«, je v začetku tedna sporočila Fittipaldijeva založba Feltrinelli. Fittipaldi v knjigi razkriva »pretresljivo stvarnost spolnih škandalov med duhovniki, škofi in kardinali po vsem svetu«, sporoča založba.

Fittipaldi, časnikar ugledne italijanske informativne revije L'Espresso, je novembra 2015 objavil knjigo z naslovom »Avarizia« (Pohlep), ki govori o bogastvu, škandalih in skrivnostih v pontifikatu papeža Frančiška. Fittipaldi je zahvaljujoč zaupnim virom zbral veliko dokumentov o gospodarskem položaju Vatikana, med drugim bilance in finančna poročila. Skupaj s kolegom Gianluigijem Nuzzijem je bil Fittipaldi s strani Vatikana obtožen zaradi objave zaupnih dokumentov, sodišče pa ga je julija lani oprostilo vseh obtožb.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh