Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Vatileaks' časnikar: Želja po razjasnitvi je 'izredno močna'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 03. 2013 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Vatileaks' časnikar: Želja po razjasnitvi je 'izredno močna'

Italijanski časnikar Nuzzi: Italijanski kardinali 'so vsi skupaj kar malce preveč vpleteni v različne spletke'.

Med kardinali, ki danes v Rimu pričenjajo s konklavom, po besedah italijanskega časnikarja Gianluigija Nuzzija vlada močna želja po pridobivanju informacij o škandalu 'Vatileaks'. »Želja po razjasnitvi je izredno močna«, je Nuzzi dejal v pogovoru za bonski časnik 'General-Anzeiger', iz katerega navaja nemška katoliška agencija KNA. Časnikar je svoje ime na naslovnice ponesel z objavo zaupnih vatikanskih podatkov, ki so bili pridobljeni s krajo dokumentov iz papeževe pisarne.

Predvsem tisti kardinali, ki prihajajo iz tujine in niso dejavni v rimski kuriji, želijo poznati vsebino dosjeja, ki so ga za razjasnitev primera pripravili trije kardinali, imenovani v preiskovalno komisijo, nadaljuje Nuzzi in dodaja, da razmere, ki trenutno vladajo v kuriji, ne prispevajo kaj dosti k razrešitvi trenutnega stanja. »Nikjer ni strah, da bi resnica končno prišla na dan, tako velik kot ravno v Vatikanu.«

Na papeških volitvah, ki se pričenjajo nocoj, bodo po Nuzzijevem mnenju svojo vlogo odigrali različni tabori, ki se zbirajo okoli najvplivnejših cerkvenih dostojanstvenikov. Kot enega izmed 'najmočnejših polov' Nuzzi omenja vatikanskega državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja. »Zanj moč predstavlja smisel, oblast je njegov edini cilj«, je prepričan italijanski časnikar.

Pomenljiva je tudi vloga diplomatov, ki se zbirajo okoli kardinala dekana Angela Sodana. Obstaja pa tudi 'genovska naveza', h kateri sodi kardinal Mauro Piacenza, ki ga že omenjajo kot možnega Bertonejevega naslednika.

Vse skupine imajo 'različne predstave o politiki, o katoliškem nauku, in vse si želijo vpliva«, pojasnjuje Nuzzi. Svoj vpliv pa bodo uporabile tudi skupine, kot so denimo Opus Dei, Kristusovi legionarji in laiško gibanje 'Skupnost in osvoboditev'.

Nuzzi sam si želi, da ne naslednji papež ne vatikanski državni tajnik ne bi bila Italijana: »Italijanski kardinali so vsi skupaj kar malce preveč vpleteni v različne spletke.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh