Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikansko voščilo ob prazniku Budovega rojstva

Objava: 06. 04. 2009 / 11:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikansko voščilo ob prazniku Budovega rojstva

Papeški svet za medverski dialog je minuli konec tedna izdal sporočilo, v katerem vsem budistom vošči ob prazniku Budovega rojstva, imenovanem vesak. Na Tajskem in Japonskem bodo vesak praznovali 8. aprila, v Koreji 2. maja, v ostalih deželah pa 8. maja, v skladu z luninim koledarjem.

Voščilo, ki ga je v imenu Papeškega sveta za medverski dialog podpisal njegov predsednik, kardinal Jean-Louis Tauran, v ospredje postavlja revščino in besede papeža Benedikta XVI., ki je v eni od svojih homilij izpostavil dve obliki revščine.

Na eni strani je revščina, ki jo posameznik izbere, na drugi pa revščina, proti kateri se bori. Svobodno izbrana revščina je za kristjana hoja za Jezusom Kristusom in tako tudi vir milosti; pomeni izprazniti samega sebe, hkrati pa se sprejeti v svoji resničnosti, z vsemi sposobnostmi in omejitvami, je zapisano v sporočilu. Takšna revščina nas razpoloži, da poslušamo Boga, naše brate in sestre, ter pomaga k odprtosti in spoštovanju drugih oseb. Prav tako prispeva k temu, da cenimo stvarstvo in dosežke človeškega dela, vendar v svobodnem odnosu, hvaležnosti in v duhu nenavezanosti.

Druga oblika revščine pa je tista, ki je Bog ne želi in proti kateri se je potrebno boriti. Gre za revščino, ki ljudem in družinam onemogoča, da bi živele dostojno življenje, in nasprotuje pravičnosti in enakosti. V razvitih družbah je vedno bolj prisotna tudi moralna in duhovna revščina.

Papeški svet za medverski dialog voščilo zaključuje z zahvalo za budistično duhovno izkušnjo revščine in nenavezanosti, ki jo po svetu izbirajo številni budistični menihi, menihinje in laiki.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh