Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister« Gallagher na Hrvaškem tudi o demografiji in splavu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 06. 2024 / 16:46
Oznake: Maša, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2024 / 16:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »zunanji minister« Gallagher na Hrvaškem tudi o demografiji in splavu
Tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paul Richard Gallagher. FOTO: Vatican Media

Vatikanski »zunanji minister« Gallagher na Hrvaškem tudi o demografiji in splavu

Tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paul Richard Gallagher je na večdnevnem obisku na Hrvaškem, ki je politične in verske narave. Gallagherja je na Hrvaško povabil zagrebški nadškof Dražen Kutleša ob prazniku Matere Božje Kamnitih vrat, ki je zavetnica zagrebške nadškofije.

Po besedah nadškofa Dražena Kutleše na Svetem sedežu ne vidijo ovir za postopek beatifikacije hrvaškega kardinala Franja Kuharića. To je potrdil na petkovem večernem bogoslužju v Zagrebu, ki sta se ga udeležila tudi tajnik Svetega sedeža za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paul Richard Gallagher in nekdanji zagrebški nadškof Josip Bozanić ter drugi škofje s Hrvaške in BiH.

Kuharić je bil 27 let zagrebški nadškof

Kot so sporočili iz tiskovnega urada njegove nadškofije, je Dikasterij za zadeve svetnikov na vprašanje odgovoril, da »ni ovir« za začetek postopka »beatifikacije in kanonizacije«. Kardinal Franjo Kuharić (1919-2002) je bil zagrebški nadškof med letoma 1970 in 1997. Leta 1983 je bil povzdignjen v kardinala. Kuharić je pomembno prispeval k procesu osamosvojitve Hrvaške. Številni ga označujejo kot intelektualnega in moralnega vzornika.

Marija daje upanje za mir

Gallagher je v pridigi spomnil na dolgo in pogosto skalnato pot do miru: »Iz ognja in pepela, iz uničenja tega mesta, je nastal ohranjeni lik Marije, Matere Božje iz Kamnitih vrat.« To je ljudem dalo upanje. Tudi danes lahko molitev k Mariji upanja pomaga upreti se uničenju in skušnjavi vojne ter prinesti mir, je poročal avstrijski Kathpress.


Gallagher o demografskih spremembah in splavu

Poleg tega Marija predstavlja podobo nepričakovanega materinstva, ki je, za razliko od nekaterih današnjih kultur, to sprejela z veseljem. S tem se je Gallagher dotaknil aktualne teme na Hrvaškem, ki se nanašajo na demografske spremembe in veliko število splavov. Ob tem je spomnil na besede papeža Frančiška, ki je dejal, da je napredek civilizacije prav v njeni sposobnosti varovanja življenja na vseh stopnjah.


Maša v hrvaški cerkvi sv. Hieronima v Rimu

Gallagher je sicer že v torek, 28. maja, v hrvaški cerkvi svetega Hieronima v Rimu daroval mašo ob dnevu državnosti Republike Hrvaške. Med homilijo je dejal, da odnosu med Svetim sedežem in Hrvaško kljub mnogim bojem skozi zgodovino niso nikoli oslabeli, navaja slovenska spletna stran Vatican News.


Nalaganje
Nazaj na vrh