Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski ekonomist kot vzrok za recesijo navaja nizko rodnost

Objava: 09. 02. 2010 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski ekonomist kot vzrok za recesijo navaja nizko rodnost

Recesijo naj bi 'zakrivile' majhne družine s slabimi varčevalnimi navadami

Po mnenju vodje vatikanske banke IOR svetovne gospodarske krize niso povzročili bankirji, pač pa običajni ljudje, ki 'ne zaupajo v prihodnost' in imajo malo ali pa nič otrok. Ettore Gotti Tedeschi trdi, da pravi vzrok za krizo tiči v znižani stopnji rodnosti.

V pogovoru na vatikanski televiziji je pojasnil, da je stopnja naraščanja prebivalstva v zahodnem svetu na ničli, kar pomeni dva otroka na zakonski par, to pa je po njegovem mnenju korenito spremenilo sestavo družbe. Namesto da bi vzpodbujali družine in družbo, naj imajo zaupanje v prihodnost in naj podarijo življenje večjemu številu otrok, meni Gotti Tedeschi, smo prenehali rojevati otroke in ustvarili sedanji položaj, negativni padec gospodarstva, ta pa zahteva večje varčevanje.

Z znižano stopnjo rodnosti je manj mladih, ki bi dejavno vstopili v svet dela, vedno več pa je ostarelih, ki sistem delovnega trga zapustijo in sami postanejo strošek za družbo. V praksi, pojasnjuje Gotti Tedeschi, fiksni strošek te gospodarske in socialne strukture raste, kako hitro se to dogaja, pa je odvisno od (ne)uravnoteženosti sestave prebivalstva in njegovega premoženja. Fiksni stroški v vsakem primeru naraščajo: stroški zdravstvenega in socialnega zavarovanja. Ko pride do tega, nikakor ni več moč nižati davkov.

Drugi pojav, ki vpliva na stanje svetovnega gospodarstva, je po mnenju Gotti Tedeschija nenaraščanje števila prebivalstva in padec v količini prihrankov. Mladi, ki so brez dela, prekinejo kopičenje privarčevanih zneskov, ki je potekalo leta in leta; družine niso izoblikovane; pogosto so to družine, ki imajo vendarle določene obveznosti do otrok in tako je potrebno privarčevane zneske vnovčiti, pojasnjuje vatikanski bankir. Podatki, ki jih navaja, se mu zdijo izjemno zaskrbljujoči.

Sicer nadaljuje, da se v svetu trudijo padec rasti prebivalstva nadomestiti z razvojem finančnih dejavnosti in predvsem drugačnim razporejanjem delovne sile – proizvodnjo selimo v Azijo, da bi izdelki nazaj pripeljali po nižjih cenah in z večjo produktivnostjo, vendar ima tudi večja produktivnost svoje omejitve.

Gotti Tedeschi je v pogovoru podal tudi svoje mnenje o naraščajočem dolgu ameriškh družin v zadnjem desetletju. Kot je dejal, je bil ta dolg z 68% 'precej visok' že leta 1998, leta 2008 pa je narasel že na 96%. Po njegovem mnenju tu tiči pravi vzrok za trenutno gospodarsko krizo, saj so vedno večje kredite uporabljali, da bi 'nadomestili' manjšo gospodarsko rast, ki jo je povzročila 0% stopnja rodnosti.

Vzrok krize torej ni v bankah in denarju, banke in finančna podjetja so krizo zgolj otežile, ko so skušale reševati že obstoječe težave, namreč padec gospodarskega razvoja. Kot še dodaja Gotti Tedeschi, precejšnjo odgovornost nosijo tudi določeni vladni voditelji, ki so spodbujali širjenje in večanje kreditov, da bi na ta način prikazali fiktivno gospodarsko rast. Zato, meni vatikanski ekonomist, je dolgove potrebno zmanjšati – tako v vladah, gospodinjstvih, denarnih ustanovah, nedenarnih ustanovah ter v industrijskih korporacijah. V razvitih državah, kot so članice Evropske zveze in Združene države Amerike, predvideva, naj bi zmanjševanje dolga trajalo od pet do sedem let.

Edini način za ponovno vzpostavitev gospodarsko-denarnega ravnotežja je torej v strogem varčevanju, je svoje razmišljanje zaključil vodilni vatikanski ekonomist.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh