Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski diplomat kritično o novi egiptovski ustavi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 12. 2012 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski diplomat kritično o novi egiptovski ustavi

Po mnenju nadškofa Tomasija ‘je mladim v Egiptu odvzeto sleherno upanje’.

Stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Silvano Tomasi, je v pogovoru za Radio Vatikan kritično ocenil dosedanje rezultate ‘arabske pomladi’ v Egiptu in Siriji. Ostre kritike je bil deležen predvsem egiptovski predsednik Mohamed Mursi zaradi nove egiptovske ustave, ki šeriatsko pravo definira kot ‘temeljni vir ustavodajnosti’.

Nadškof Tomasi je pojasnil: “Če v Egiptu uzakonijo šeriatsko pravo, se bo to zgodilo proti volji koptskih kristjanov, ki predstavljajo 10 % tamkajšnjega prebivalstva. Tudi upanje vseh ljudi islamske vere, ki si želijo odprtejše in strpnejše družbe, bo s tem porušeno.”

Veliki upi, ki jih je zbudila ‘arabska pomlad’, se zdaj zdijo precej vprašljivi, meni vatikanski diplomat. Nekateri si sicer prizadevajo, da bi podpirali družbo v deželah Bližnjega Vzhoda pri njenem razvoju ‘v smeri večje odprtosti in strpnosti’, pri tem pa naj bi po njihovih predstavah ohranili zgodovinsko istovetnost teh dežel. Razvoj naj ne bi bil nikomur vsiljen, “žal pa trenutno izgleda, da se stvari pravzaprav zapirajo. Gre za pravo prevaro. Mladim je odvzeto sleherno upanje, ki so ga izražali med številnimi protesti”, pojasnjuje nadškof Tomasi.

V Siriji primanjkuje politične volje, da bi se v celoti osredotočili na mir, poudarja vatikanski diplomat. Tega sta krivi tako Assadova vlada kot tudi opozicija. Mednarodna skupnost trenutno spremlja dogajanje med Izraelom in Palestino, zato je pozornost do Sirije ‘dramatično upadla’, meni nadškof. To je zelo nevarno, saj brez mednarodnega pritiska nikoli ne bo prišlo do konkretnih rezultatov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh