Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanske finance: novi predpisi za izredne izdatke dikasterijev

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 18. 01. 2024 / 11:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2024 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanske finance: novi predpisi za izredne izdatke dikasterijev
Papež si želi večje preglednosti pri javnih naročilih. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanske finance: novi predpisi za izredne izdatke dikasterijev

Papež Frančišek je z novim dokumentom spremenil pravila za izredne izdatke vatikanskih dikasterijev.

Sveti oče je po navedbah spletnega portala Vatican News v začetku tedna objavil novi apostolski pismi v obliki motu proprijev: eno od njih spreminja nekatere predpise za razpise dikasterijev Rimske kurije, drugo pa uvaja dodaten nadzor za izdatke v višini nad 150.000 evrov. Z omenjenimi ukrepi naj bi zagotovili boljšo opredelitev upravljanja odhodkov posameznih vatikanskih dikasterijev in večjo preglednost pri javnih naročilih.

Vsaka vatikanska ustanova mora pridobiti odobritev prefekta Tajništva za ekonomijo, če posamezen izdatek presega dva odstotka skupnih stroškov same ustanove.

Prvo pismo obravnava »omejitve in načine« redne uprave dikasterijev Svetega sedeža, ki so trenutno v fazi reorganizacije. Nova apostolska konstitucija Praedicate Evangelium v treh členih v bistvu določa, da mora vsaka vatikanska ustanova pridobiti odobritev prefekta Tajništva za ekonomijo, če posamezen izdatek presega dva odstotka skupnih stroškov same ustanove, pri čemer se ta številka določi na podlagi povprečja zaključnih bilanc zadnjih treh let. »V vsakem primeru,« je zapisano v dokumentu, »odobritev ni potrebna za pogodbe, katerih vrednost je nižja od 150.000 evrov.«

V naslednjem odstavku dokumenta je določen rok 30 dni za izdajo dovoljenja, po katerem je tudi odsotnost odgovora enakovredna odobritvi vloge. V vsakem primeru je treba ob upoštevanju potrebe po varnem načrtovanju za redne postopke pridobivanja s strani dikasterijev ta postopek zaključiti »v štiridesetih dneh in ne pozneje«.

Nova dokumenta naj bi zagotovila boljšo opredelitev upravljanja odhodkov posameznih vatikanskih dikasterijev in večjo preglednost pri javnih naročilih. FOTO: Ivo Žajdela

Predpisi o javnih naročilih

Z drugim pismom v obliki motuproprija papež podrobneje opredeljuje predpise vatikanskega zakona o javnih naročilih, ki je bil objavljen leta 2020. Tudi tu Frančišek v skladu z apostolsko konstitucijo Praedicate Evangelium poudarja, da je namen motuproprija nadaljevati »razpravo za spodbujanje preglednosti, nadzora in konkurence v postopkih javnih naročil«, za »učinkovitejšo uporabo meril, ki z zadnjimi spremembami upoštevajo opažanja ustanov, povezanih s Svetim sedežem, governatorata, in izkušnje, dozorele v zadnjih letih«.

Novost dokumenta je sklicevanje na kanonsko pravo in načela papeževe okoljske okrožnice v kontekstu javnih naročil.

V prvem členu so v štirih točkah navedeni cilji, ki jih predpisi zasledujejo v skladu z »načeli družbenega nauka Cerkve, kanonskega prava Svetega sedeža in Mestne države Vatikan ter okrožnice Hvaljen, moj Gospod«. Novost v tem kontekstu je sklicevanje na kanonsko pravo in načela omenjene papeževe okoljske okrožnice. Kot že v prejšnjem dokumentu se omenjene štiri točke nanašajo na »trajnostno rabo notranjih virov«, »preglednost postopka oddaje naročila«, »enako obravnavo in nediskriminacijo ponudnikov« ter »spodbujanje učinkovite konkurence med ponudniki, zlasti z ukrepi proti nedovoljenim konkurenčnim sporazumom in korupciji«.

Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh