Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska zvezdarna: konferenca o črnih luknjah

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 05. 2017 / 07:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2018 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska zvezdarna: konferenca o črnih luknjah

Poklon belgijskemu duhovniku in astrofiziku Georgesu Lemaîtreju.

V vatikanski zvezdarni v Castel Gandolfu se je včeraj začela znanstvena konferenca z naslovom Črne luknje, gravitacijski valovi in prostorsko-časovne posebnosti, ki se bo zaključila v petek, 12. maja.

Dogodek je posvečen msgr. Georgu Lemaîtreju in njegovi znanstveni zapuščini. Lemaître je bil goreč duhovnik belgijskega porekla, član duhovniške Bratovščine Jezusovih prijateljev, obenem pa uveljavljen astronom. Velja za enega od očetov teorije o velikem poku. Leta 1927 je bil prvi, ki je pojasnil oddaljevanje galaksij in raztezanje vesolja, predvsem pa je zaslovel zaradi svoje teorije o prvobitnem atomu, ki je potem v zgodovini ostala znana kot »big bang«.

Zadnja leta pred svojo smrtjo, med 1960 in 1966, je bil Lemaître predsednik Papeške akademije znanosti in tudi konferenca, ki jo v teh dneh prireja vatikanska zvezdarna, je sad njegovega znanstvenega prizadevanja. Prav zato bodo udeleženci dogodka razpravljali o pomembnih odprtih vprašanjih s področja kozmologije in sodobne astrofizike, denimo: Kaj bi se zgodilo, če bi človek padel v črno luknjo? Kakšna je končna usoda vesolja? Kaj se je zgodilo v prvih trenutkih velikega poka?

Kot so sporočili iz Vatikana, o teh in podobnih vprašanjih na konferenci razpravljajo priznani znanstveniki svetovnega merila, med njimi Nobelov nagrajenec za fiziko Gerard't Hooft, britanski fizik in kozmolog Roger Penrose ter drugi kozmologi, George Ellis, Andrei Linde in Joe Silk.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh