Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska klinika sprejela malčka iz Velike Britanije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 12. 2018 / 09:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2018 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska klinika sprejela malčka iz Velike Britanije

18-mesečni deček ima zapleteno bolezen imunskega sistema.

Vatikanska otroška bolnišnica Bambino Gesu je prevzela zdravljenje težko bolnega malčka iz Velike Britanije. Kot so sporočili pristojni, so konec minulega tedna na kliniki sprejeli 18-mesečnega Alexa. Deček ima zelo zapleteno obolenje imunskega sistema: hemofagocitno limfohistiocitozo (HLH). V Rimu želijo nadaljevati s farmakološko obravnavo in narediti še nekaj testov, dokler dečku ne opravijo presaditve krvotvornih matičnih celic, predvidene sredi decembra.

Splošno stanje malega Alexa je »dobro«, so v izjavi za javnost sporočili iz bolnišnice. V Rimu bodo nadaljevali medicinsko obravnavo, ki so jo začeli v Londonu. Zdravljenje, ki so ga predvideli v znameniti otroški bolnišnici Great Ormond Street Hospital, zaenkrat ustavlja nadaljevanje bolezni, z njim pa bodo nadaljevali do presaditve. Obenem bodo pregledali tudi dečkova starša, da potrdijo, ali sta primerna darovalca matičnih celic.

Rimska otroška bolnišnica Bambino Gesu je že v preteklih letih dvakrat ponudila zdravljenje težko obolelima britanskima dečkoma. Aprila je sodišče preprečilo, da bi v Rim prepeljali dveletnega Alfieja Evansa. Njegova starša in tudi papež Frančišek so si prizadevali, da bi kljub majhnim možnostim za uspeh preizkusili še druge vrste zdravljenja. Lansko poletje pa je klinika Bambino Gesu ponudila, da prevzame obravnavo neozdravljivo bolnega britanskega dečka Charlieja Garda. V Alexovem primeru so možnosti za ozdravljenje dosti večje kot so bile pri Alfieju in Charlieju.

HLH je redka bolezen imunskega sistema, ki se v tretjini ali celo polovici primerov konča s smrtjo. Kot pri obravnavi vseh presaditev krvotvornih matičnih celic tudi pri malem Alexu obstaja veliko tveganj, so sporočili iz bolnišnice. Imunski sistem bolnika je namreč treba v celoti oslabeti in ga po presaditvi znova počasi okrepiti. Mali Alex se je rodil italijanskima staršema, ki živita in delata v Londonu.

Vir: Kathpress / ansa.it
Foto: splet

Kupi v trgovini

Onkraj stiske
Duhovna rast
11,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh