Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi družino predstaviti kot temo razprav pri Združenih narodih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 02. 2013 / 20:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan želi družino predstaviti kot temo razprav pri Združenih narodih

Predstavitev dokumentov svetovnega srečanja družin; vatikanski 'minister za družine', nadškof Paglia: »Spodbujanje kulture, ki bi družino ponovno naredila privlačno in pomembno.«

Nadškof Vincenco Paglia je minuli teden predstavitev dokumentov svetovnega srečanja družin v Milanu (30.5.-3.6.2012), 770 strani obsegajočo knjigo z naslovom 'Familia et vita' (Družina in življenje), izkoristil za svoj programski nagovor. Predsednik Papeškega sveta za družino, sedeminšestdesetletni nadškof je položaj nastopil pred sedmimi meseci, je ob zaključku predstavil svoj pogled na delo, ki ga čaka v omenjeni službi in svoje načrte, s katerimi se omenjeni svet v letu 2013 pripravlja na nove izzive.

Družina, ki temelji na zakonski zvezi med možem in ženo, je in ostaja 'temeljni vir' družbe, vztraja nadškof Paglia. To velja tudi v primeru, ko nam družba, prepredena s stremljenjem po osebni neodvisnosti, to močno otežuje. Obenem nadškof zavrača vse lažne preroke, ki so napovedovali konec družine ali pa hrepeneli po tovrstnem scenariju. Sodeč po statistiki družina še vedno pomeni zatočišče, varen kraj, kjer posameznik dobi podporo za izzive, ki ga čakajo v nadaljnem življenju.

V Italiji, je nadaljeval nadškof, ki je junija lani na čelu papeškega sveta za družino nasledil kardinala Ennia Antonellija, sta zakonska zveza in družina še vedno najbolj zaželjeni cilj za večino mladostnikov: 80 % jih daje prednost zakonski zvezi (civilni ali cerkveni), 20 % pa jih podpira skupno življenje brez poroke. Izmed slednjih bi jih le okoli 3 % ostalo v nedokumentirani partnerski zvezi, 17 % pa bi se kasneje vendarle odločilo za zakon. V Franciji si po raziskavah sodeč želi družino ustvariti 77 % mladih. V starostnem obdobju med 18. in 24. letom je takšnih kar 84 %.

Nadškof Paglia pa opaža močno kulturno nasprotovanje zakonski zvezi in družini, težnja k družbi, v kateri posamezniki živijo ločeno življenje. Pripadniki tega 'kulta jaza' poskušajo družino izkoreniniti, v čemer leži eden izmed temeljnih problemov naše družbe, kot je prepričan vatikanski 'minister za družino'. Za Cerkev sta zakon in družina po nadškofovem mnenju 'prednostni kraj učlovečenja posameznika v družbi, zibelka življenja in ljubezni'. Soočamo se torej z 'epohalnim izzivom'.

Zakonska zveza in družina bi morali po mnenju nadškofa Paglie hitro zaiti v središče politike, gospodarstva in kulture – tako na narodni kot tudi na mednarodni ravni. V tem oziru se bo Papeški svet za družino v naslednjih dneh obrnil na Organizacijo Združenih narodov v New Yorku in Ženevi, pa tudi na Evropski parlament. Ob tem bodo v ospredje ponovno postavili pred tridesetimi leti sprejeto 'Listino družinskih pravic'. Gre za spodbujanje kulture, ki bi družino ponovno naredila privlačno in pomembno.«

Konec letošnjega junija v Rimu prirejajo mednarodno konferenco katoliških pravnikov na temo družinskih pravic. Že od konca aprila dalje omenjeni papeški svet pripravlja serijo študijskih seminarjev z naslovom 'Dialogi z družino' z izvedenci z različnih področij. Ob zaključku leta vere (26./27. oktobra) nadškof Paglia in njegovi sodelavci načrtujejo veliko mednarodno družinsko romanje v Rim. Naslednje svetovno srečanje družin je na programu leta 2015 v ameriški Filadelfiji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh