Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zahteva boljšo zaščito latinskih Američanov v ZDA

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 12. 2012 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zahteva boljšo zaščito latinskih Američanov v ZDA

Predstavitev kongresa ‘Ecclesia in America’ prihodnji teden; ugibanja o morebitni napovedi papeževega potovanja v Brazilijo julija prihodnje leto.

Vatikan je izrazil zahtevo po tesnejšem sodelovanju med krajevnimi Cerkvami v Ameriki v boju proti prekupčevanju z mamili in v prizadevanjih za večjo zaščito priseljencev iz Latinske Amerike v ZDA. Cerkve v Severni, Srednji in Latinski Ameriki morajo te izzive sprejeti ‘v luči večje skupnosti in sodelovanja’, je minuli torek v Vatikan dejal predsednik Papeške komisije za Latinsko Ameriko, kardinal Marc Ouellet. Kardinal Ouellet je pripravil izjavo ob vatikanskem kongresu na temo ‘Ecclesia in America’, ki se pričenja prihodnji teden, zaključi pa se na praznik guadalupske Matere Božje 12. decembra.

Med lanskoletnim bogoslužjem na praznik guadalupske Matere Božje v baziliki sv. Petra v Vatikanu je papež Benedikt XVI. napovedal svoje potovanje v Mehiko in na Kubo v letošnjem marcu. Ali bo sveti oče tokrat 12. decembra, morda tudi med splošno avdienco, napovedal svoje potovanje v Brazilijo na svetovni dan mladih julija prihodnje leto, zaenkrat še ni jasno.

Tema priseljevanja je tako za Združene države Amerike kot tudi za Mehiko, Karibe in srednjeameriške države ‘žgoče vprašanje’, je izpostavil kardinal Ouellet. Obenem je poudaril, da živa vera priseljencev iz Latinske Amerike katoliški Cerkvi v Severni Ameriki lahko nudi pomembne spodbude. Pogoj za to je seveda, da tamkajšnji verniki novoprišleke sprejmejo z odprtimi rokami.

Na kongresu ‘Ecclesia in America’ pričakujejo okoli 250 udeležencev, med njimi kardinala iz Toronta in Bostona, Thomasa Collinsa in Patricka O'Malleya, pa kardinala Oscarja Rodrigueza Maradiago iz Hondurasa. Prireditelja kongresa sta Papeška komisija za Latinsko Ameriko in vitezi Kolumbovega reda. Konferenca je dobila ime po sklepnem dokumentu Janeza Pavla II. iz leta 1999 za škofovsko sinodo o Ameriki, ki je v Vatikanu zasedala leta 1997.

Kardinal Ouellet je obenem izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega nasilja v ameriških državah ter zaradi ogrožanja verske svobode. Tudi družina kot institucija in nerojena življenja so na celotni celini izpostavljeni ‘hudim pritiskom’.

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh