Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan z večjim vplivom pri 'Caritas Internationalis'

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 03. 05. 2012 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan z večjim vplivom pri 'Caritas Internationalis'

Krovno združenje človekoljubnih organizacij Karitas bo odslej delovalo pod budnejšim očesom Vatikana.

'Caritas Internationalis', krovno združenje človekoljubnih organizacij Karitas, bo odslej delovalo pod še budnejšim očesom Vatikana, je razvidno iz včeraj objavljenega dokumenta, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone. Za katoliške dobrodelne organizacije pristojni papeški svet 'Cor Unum' in vatikansko državno tajništvo sta z izdajo omenjenega dokumenta prejela še večje pristojnosti za celotno delovanje 'Caritas Internationalis'.

Papeški svet 'Cor Unum' bo tako skupaj z vatikanskim državnim tajništvom nadzoroval finančno plat poslovanja človekoljubne organizacije s sedežem v Vatikanu. Kot je zapisano v dokumentu, je za uspešno delovanje organizacije potrebno vestno in pregledno poslovanje.

Prav tako bo omenjeni papeški svet odslej pred objavo pregledal vsak dokument, ki obravnava vprašanja o verskem nauku ali morali. Vsi dogovori 'Caritas Internationalis' z nevladnimi organizacijami, vladami ali državnimi uradi bodo sklenjeni šele s privolitvijo papeškega sveta ali pa vatikanskega državnega tajništva.

'Cor Unum' bo odslej na vsa zasedanja organov 'Caritas Internationalis', tudi na področni ravni, pošiljal svoje zastopnike, ki bodo imeli pravico do besede, v Vatikanu pa bodo ustanovili tričlansko strokovno komisijo kot posvetovalno telo krovnega združenja človekoljubnih organizacij.

Dodatna novost je, da papež ne bo potrjeval le predsednika in glavnega tajnika združenja, pač pa tudi njegovega blagajnika. Novi pravilnik naj bi organizaciji omogočal posebej učinkovito izpolnjevanje njenih nalog, so zapisali v vatikanski utemeljitvi.

Krovno združenje človekoljubnih organizacij 'Caritas Internationalis' je bilo ustanovljeno leta 1951, danes pa mu pripada 165 samostojnih narodnih združenj Karitas. Naloga združenja je predvsem koordinacija akcij za pomoč potrebnim in razvojnih programov na ravni vesoljne Cerkve.

Papež in vodilni predstavniki Vatikana so si vedno prizadevali za močan katoliški profil omenjene človekoljubne organizacije. Proračun 'Caritas Internationalis' sam po sebi ni pretirano visok. Leta 2011 je krovno združenje izdalo okoli štiri milijone evrov. Predsednik 'Caritas Internationalis' je od leta 2007 kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh