Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan širi dialoško pobudo z nevernimi

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 18. 04. 2012 / 09:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan širi dialoško pobudo z nevernimi

Kardinal Ravasi je napovedal nove prireditve v okviru ‘Dvorišča za pogane’ v Avstriji in Nemčiji; prihodnje leto prvič vatikanski pavilijon na Beneškem bienalu.

Vatikan namerava v nemško govorečem prostoru izpeljati nove dialoške pobude z nevernimi in iščočimi, zato načrtuje tovrstne prireditve v Berlinu in v Avstriji, je avstrijskim časnikarjem v Rimu minuli ponedeljek napovedal predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi.

Zadnji krog dialoga v okviru ustanove ‘Dvorišče za pogane’ je konec letošnjega marca potekal v Palermu, udeleženci pa so razpravljali o problematiki mafijskih združb in o vrednotah pravne države. Za naslednjo prireditev že tečejo pogovori med Papeškim svetom za kulturo in berlinsko nadškofijo ter mestom Berlin. V Avstriji se prvi dialoški partnerji šele pojavljajo, vprašanje kraja, teme dialoga in soprireditelja pa po besedah kardinala Ravasija zaenkrat ostaja odprto.

Kardinal je izrazil izredno zadovoljstvo glede ‘pozitivne dinamike’ te nove oblike dialoga z agnostiki in iskalci. Papeški svet za kulturo s tem na nov način nadaljuje delo, ki se je pričelo leta 1965 s papeževo ustanovitvijo Tajništva za neverne pod vodstvom tedanjega dunajskega nadškofa, kardinala Franza Königa. Naslednje prireditve v Barceloni, Pragi in portugalski Bragi so že v načrtu in pripravah. Izven Evrope precejšnje zanimanje za to pobudo vlada v Braziliji, Mehiki in Kanadi.

Nove poti pa želi Papeški svet za kulturo začrtati tudi v dialogu s sodobno umetnostjo: prihodnje leto bo Vatikan na Beneškem bienalu prvič zastopan z lastnim pavilijonom. Posebej v ta namen bo Cerkev povabila osem do deset priznanih umetnikov, ki bodo na svoj način predstavili eno izmed svetopisemskih tematik.

Edini pogoj je, da upoštevajo prvih enajst poglavij iz Prve Mojzesove knjige, je pojasnil kardinal Ravasi, ki je sam izvrsten izvedenec za Sveto pismo. V Vatikanu ne želijo razstaviti eksponatov iz cerkvenih umetniških arhivov, pač pa spodbuditi ‘nova umetniška soočenja z velikimi antropološkimi in duhovnimi temami iz Geneze’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh