Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan priznal čudež kardinala Newmana

Objava: 23. 06. 2009 / 11:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan priznal čudež kardinala Newmana

S tem je omogočen začetek postopka beatifikacije britanskega teologa iz 19. stoletja

Sveti sedež je priznal čudež, ki je bil potreben za začetek postopka beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana, britanskega teologa iz 19. stoletja, znanega predvsem po prestopu iz anglikanske v katoliško Cerkev.

Kongregacija za zadeve svetnikov je priznala ozdravitev Jacka Sullivana, stalnega diakona bostonske nadškofije, na priprošnjo kardinala Newmana. 70-letni Jack Sullivan, ki deluje v župnijski skupnosti, pa tudi v skupnosti zapornikov, je imel hude zdravstvene težave s hrbtenico. Povedal je, da je molil h kardinalu Newmanu, potem ko je izvedel za priporočilo Kongregacije za zadeve svetnikov.


Po kardinalovi priprošnji se je njegovo zdravstveno stanje toliko izboljšalo, da je bil lahko imenovan za stalnega diakona in je nastopil svojo službo v bostonski nadškofiji. Poleg tega je lahko še naprej nemoteno opravljal svoje delo uradnika na sodišču, s čimer je preživljal svojo družino. V času, ko je intenzivneje molil za svoje zdravje, je, kot pravi sam, ‘posebej globoko občutil Božjo ljubezen do vsakega človeka’, v pogosti molitvi pa je razvil tudi prav poseben odnos s kardinalom Newmanom. Čudoviti dar, ki ga je prejemal v tistem času, je skušal deliti z vsakim človekom.

Pet zdravnikov, ki jih je Kongregacija za zadeve svetnikov imenovala v komisijo, je aprila letos enoglasno potrdilo, da za ozdravitev Jacka Sullivana ne obstaja nikakršna ustrezna medicinska razlaga. Kongregacija se zdaj ukvarja z dokumenti o življenju kardinala Newmana, ki naj bi jih kmalu predstavili svetemu očetu, saj lahko dokončno le on odobri priznani čudež.

Če bo kardinal Newman razglašen za blaženega, bo kasneje potreboval še en čudež, da bi ga lahko v nadaljevanju postopka razglasili za svetnika. Zaenkrat še ni znano, ali bodo slovesnost ob razglasitvi za blaženega priredili v Rimu ali v londonski Westminstrski katedrali.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh