Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan prenovil dokument o formaciji duhovnikov

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 12. 2016 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan prenovil dokument o formaciji duhovnikov

Vatikan prenovil dokument o formaciji duhovnikov

Pomembna tema novih smernic je preprečevanje spolnih zlorab.

Kongregacija za duhovnike je izdala pregledano in dopolnjeno izdajo dokumenta o duhovniški formaciji Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis iz leta 1970. Dokument v ospredje postavlja »celostno formacijo duhovnika«, ki s postopnim pedagoškim pristopom na uravnotežen način povezuje človeško, duhovno, razumsko in pastoralno razsežnost. Formacija duhovnikov mora biti namreč prenovljena in znova postavljena v središče, kot je za vatikanski častnik L'Osservatore Romano povedal prefekt kongregacije kardinal Beniamino Stella.



Dokument Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis je izšel leta 1970, dopolnjen pa je bil leta 1985. Od takrat se je spremenil zgodovinski, socialni, kulturni in cerkveni kontekst, v katerem mora duhovnik utelešati poslanstvo Kristusa in Cerkve. Posledično so se spremenili tudi drugi vidiki, na primer podoba duhovnika in predstava o njem, duhovne potrebe Božjega ljudstva, izzivi nove evangelizacije, jeziki komunikacije in podobno. »Zdelo se nam je, da je formacijo duhovnikov treba ponovno usmeriti, prenoviti in jo postaviti v središče,« je pojasnil kardinal Stella z mislijo na papeža Frančiška, ki duhovnikom pogosto govori, naj duhovnik ni funkcionar, ampak pastir, ki je maziljen za Božje ljudstvo in ima sočutno in usmiljeno Kristusovo srce za utrujene množice. Papeževi opomini, med katerimi se nekateri nanašajo na navezanost na denar in oblast, na togi legalizem in samopoveličevanje, kažejo, da je skrb za duhovnike in njihovo formacijo temeljni vidik cerkvenega delovanja v tem pontifikatu in takšna mora biti tudi za vsakega škofa in vsako delno Cerkev.

V zvezi z novostmi, ki jih prinaša Ratio fundamentalis, je kardinal Stella izpostavil, da novosti niso nikoli ločene od tradicije, ampak jo dopolnjujejo in poglabljajo. Dokument vsebuje dosedanje vsebine, metode in smernice s področja formacije, jih dopolnjuje in uvaja nove elemente. Na uravnotežen način poskuša človeško razsežnost povezati z duhovno, razumsko in pastoralno, in sicer s pomočjo postopne in personalizirane pedagogike. Kardinal Stella zatrjuje, da duhovnik ne more biti brez uravnoteženosti misli in srca ter brez čustvene zrelosti. Vsak nerazrešen problem na tem področju je lahko poguben tako za duhovnika kot za ljudi, zato dokument odločno vztraja pri razločevanju poklicanosti: škofje in formatorji imajo na tem področju veliko odgovornost in morajo pozorno bdeti nad primernostjo kandidatov, brez naglice in brez površinskosti. »Da bi bil nekdo dober duhovnik, mora poleg tega, da je uspešno opravil vse izpite, dokazati tudi človeško, duhovno in pastoralno zrelost.«

Sestavni del formacije duhovnikov bo odslej namreč tudi vzgoja za zaščito mladoletnih pred spolnimi zlorabami. Tej temi je potrebno posvetiti »veliko pozornosti«, so prepričani pri Kongregaciji za duhovnike. Poleg tega nove smernice priporočajo tudi vključevanje žensk v izobraževalni proces v semeniščih in na teoloških fakultetah. Sposobnost navezovanja stika z ženskami in sodelovanje z njimi bi morala prav tako biti sestavni del lastnosti duhovniških kandidatov. Vatikan na področju formacije predvideva še izobraževanje na temo podnebnih sprememb in uničevanja okolja.

Kardinal Stella je izpostavil tri ključne dejavnike, ki izstopajo v prenovljenem dokumentu: človečnost, duhovnost in razločevanje. Med drugim je povedal, da duhovnik ni človek delovanja, ni vodja, ni verski organizator ali funkcionar, temveč je »učenec, zaljubljen v Gospoda«. Njegovo življenje in njegova služba temeljita na tesnem odnosu z Bogom in oblikovanju sebe po Kristusu, dobrem pastirju. Samo tako, torej z gojenjem duhovnega življenja, se lahko preseže posvetna ali birokratska predstava o duhovniški službi ter bomo lahko imeli duhovnike, ki so goreči za evangelij, zmožni »čutiti s Cerkvijo« ter biti sočutni in usmiljeni samarijani kakor Jezus.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh