Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan poenostavlja slovesnost za kardinalska poimenovanja

Objava: 09. 01. 2012 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan poenostavlja slovesnost za kardinalska poimenovanja

Istočasna podelitev bireta in kardinalskega prstana ter dodelitev naslovne cerkve.

V Vatikanu so prenovili slovesnost za kardinalska poimenovanja. Kot je včeraj poročal vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’, bo dvaindvajset novih kardinalov v letošnjem februarju v kardinalski kolegij sprejetih v predelanem in poenostavljenem obredu. Novi cerkveni dostojanstveniki bodo svoje kardinalske insignije, rdeče kardinalsko pokrivalo (biret) in kardinalski prstan, pa tudi svojo naslovno cerkev, prvikrat prejeli v skupnem obredu. V ta namen so na papeževem uradu za bogoslužna slavja spremenili dve molitvi in skrajšali besedila za branje.

Benedikt XVI. je minuli petek, na praznik Gospodovega razglašenja, napovedal imenovanje dvaindvajsetih novih kardinalov, med katerimi bodo tudi prefekt vatikanske kongregacije za misijone, nadškof Fernando Filoni, ter nadškofje Timothy Dolan iz New Yorka, Rainer Maria Woelki iz Berlina ter Dominik Duka iz Prage.

Kot je poročal ‘L’Osservatore’, je cilj omenjene predelave in poenostavitve izogniti se slehernemu razumevanju, da gre pri kardinalskih imenovanjih za podelitev posebnega zakramenta. Konzistorijev na nobeni točki v cerkveni zgodovini niso imeli za bogoslužno dejanje.

Podelitev bireta in kardinalskega prstana ter dodelitev naslovne cerkve bosta odslej združeni, saj je razlikovanje med javnim in zaprtim konzistorijem že dolgo časa neutemeljeno. Pred zadnjo reformo slovesnosti leta 1969 je papež kardinalom pokrivalo podelil v javnem delu konzistorija, naslovno cerkev in kardinalski prstan pa v zaprtem delu, ki je sledil.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/55F20A16E5EFC2DCC125797D0053AF01?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh