Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan oznanil temo za svetovni dan miru 2025

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 08. 2024 / 09:15
Oznake: Cerkev, Papež, Praznik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2024 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan oznanil temo za svetovni dan miru 2025
»Samo iz resničnega spreobrnjenja, osebnega, skupnostnega in mednarodnega, lahko vzcveti resnični mir.« FOTO: Vatican Media

Vatikan oznanil temo za svetovni dan miru 2025

»Odpusti nam naše dolge, daj nam svoj mir« je tema, ki jo je papež Frančišek izbral za naslednji svetovni dan miru: obhajali ga bomo 1. januarja 2025.

»Samo iz resničnega spreobrnjenja, osebnega, skupnostnega in mednarodnega, lahko vzcveti resnični mir,« so zapisali pri Dikasteriju v službi celostnega človeškega razvoja v izjavi za javnost ob predstavitvi teme za svetovni dan miru 2025. Kot pojasnjujejo, se resnični mir »ne kaže le v končanju konfliktov, ampak v novi resničnosti, v kateri se rane celijo in je vsakemu človeku priznano njegovo lastno dostojanstvo«.

Tema, ki jo je sveti oče izbral za 58. svetovni dan miru, kaže naravno sozvočje s svetopisemskim in cerkvenim pomenom jubilejnega leta.

Kot spominjajo pri vatikanskih medijih, svetovni dan miru vsako leto obhajamo na novega leta dan, 1. januarja, na praznik Marije, Svete Božje Matere. Od leta 1967, ko je papež Pavel VI. prvič oznanil svetovni dan miru, Petrovi nasledniki ob tej priložnosti v sporočilih za ta dan pripravijo premišljevanja o temah, kot so Združeni narodi, človekove pravice, diplomacija in gospodarski razvoj.

Tema, ki jo je sveti oče izbral za 58. svetovni dan miru, je »Odpusti nam naše dolge, daj nam svoj mir«, in »kaže naravno sozvočje s svetopisemskim in cerkvenim pomenom jubilejnega leta«.

Svet danes nujno potrebuje spremembe na duhovnem, moralnem, družbenem, ekonomskem, ekološkem in kulturnem področju. FOTO: Vatican Media

Upanje in odpuščanje v središču jubilejnega leta

Dikasterij v svoji izjavi navaja, da sta temo navdihnili okrožnici papeža Frančiška Hvaljen, moj Gospod in Vsi smo bratje, »še posebej pa koncept upanja in odpuščanja, ki sta bistvo jubileja: klic k spreobrnjenju, ki ni namenjen obsojanju, temveč spravi in miru«.

V dikasteriju še pišejo, da se »izhajajoč iz opazovanja resničnosti konfliktov in družbenih grehov, ki prizadenejo današnje človeštvo, ob pogledu na upanje, ki je neločljivo povezano z jubilejno tradicijo odprave grehov/odpisa dolgov, in refleksije cerkvenih očetov, lahko pojavijo konkretne usmeritve, ki vodijo do prepotrebnih sprememb na duhovnem, moralnem, družbenem, ekonomskem, ekološkem in kulturnem področju«.

Nalaganje
Nazaj na vrh