Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan iz 67.000 drobnih lego kock

Za vas piše:
T. M.
Objava: 20. 09. 2021 / 16:54
Oznake: Cerkev
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 16:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan iz 67.000 drobnih lego kock
FOTO: Catholicreview.org.

Vatikan iz 67.000 drobnih lego kock

Vsi vemo, da mesta ne moreš zgraditi v enem dnevu, zato si je vzel arhitekt Rocco Buttliere tri mesece časa, da je zgradil LEGO Vatikan.

V času epidemije in karantene leta 2020 je Buttliere neopazno delal v svojem domu na območju Chicaga. Zbral je 67.000 drobnih plastičnih lego kock, da bi iz njih ustvaril neverjetno realistično 3D repliko države Vatikan.

Model je postavljen v merilu 1 : 650, vključuje pa celo okno v zgornjem nadstropju apostolske palače, s katerega papež Frančišek vsako nedeljo ob angelovem češčenju nagovori navzoče.

800 ur dela 

Rocco Buttliere je lego kocke oboževal že kot otrok. Svojo ljubezen do ustvarjanja iz njih je prenesel tudi na študij arhitekture, za postavitev LEGO Vatikana (kar šteje za enega od svojih največjih umetniških dosežkov) pa je porabil kar 800 ur dela. Pri tem ga je navdihovalo dejstvo, da je v teh veličastnih arhitekturnih umetninah zajeta tudi človeška zgodovina. 

FOTO: Catholicreview.org. 

Odkar se ukvarja z umetninami iz lego kock, je dobil že veliko naročil, sodeloval pa je tudi na več drugih razstavah. V mesecu avgustu je bilo njegovo delo na ogled v okviru LEGO razstave na območje New Orleansa. 

Najzahtevnejši del je bilo ustvariti kupolo bazilike svetega Petra, pravi Buttliere. Pri tem si je pomagal kar z »repi dinozavrov«, ki jih najdemo med lego kockami. Tega zahtevnega projekta gradnje LEGO Vatikana se je lotil tudi s pomočjo programa Google Earth in drugimi programskimi opremami za oblikovanje. 

Zanimivo je tudi to, da je Buttliere »večno mesto« obiskal le enkrat in je večino časa preživel v Sikstinski kapeli, ki ga je res navdušila. 


Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh