Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Vietnam se pogajata o izmenjavi veleposlanikov

Objava: 24. 06. 2010 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Vietnam se pogajata o izmenjavi veleposlanikov

S tem bi bil papežev obisk v tej azijski deželi v začetku prihodnjega leta precej verjetnejši

Vatikan in Vietnam se te dni v Rimu pogajata o bilateralnih vprašanjih, med njimi tudi o ponovni vzpostavitvi diplomatskih vezi. Kot sporočajo iz Vatikana, naj bi pogajanja pomenila nadaljevanje pogovorov, ki so se začeli že februarja lani, teme pa na bi še poglobili in razširili. S tem bi papežev obisk v tej azijski deželi v začetku prihodnjega leta postal precej verjetnejši. Izmed 86 milijonov prebivalcev v Vietnamu živi okoli šest milijonov katoličanov, kar je ena največjih katoliških skupnosti v Aziji.

Po koncu vietnamske vojne leta 1975 so komunistični oblastniki prekinili diplomatske vezi s Svetim sedežem in od tedaj položaj Cerkve v tej azijski državi velja za izredno težkega. Od leta 1990 se obe strani trudita, da bi prek pogajanj dosegli dogovore glede vprašanj, kot so imenovanja škofov in omejevanje števila novih semeniščnikov. Zadnja tri leta pa se predstavniki obeh strani pogajajo tudi o ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov. Kot pozitiven znak opazovalci označujejo prvi obisk vietnamskega predsednika v Vatikanu. Lani decembra se je namreč Nguyen Minh Triet sestal s svetim očetom Benediktom XVI.

Aprila je sledilo znamenje iz Vatikana, ki pa je v notranjecerkvenih krogih poskrbelo za precej nejevolje: za hanojsko nadškofijo je bil nepričakovano imenovan koadjutor, saj se je - uradno ‘iz zdravstvenih razlogov’ - upokojil nadškof Joseph Ngo Quang Kiet, nadškof, ki se je z zavzemanjem za versko svobodo in bojem proti nacionalizaciji odkrito upiral državnemu režimu. Po poročanju agencij je oblast zahtevala njegovo upokojitev kot pogoj za kakršno koli izboljšanje odnosov in olajšav za Cerkev.

Novi hanojski nadškof koadjutor, Pierre Nguyen Van Nhon, bo 29. junija iz rok svetega očeta Benedikta XVI. v vatikanski baziliki sv. Petra prejel svoj palij.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh