Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Črna gora ratificirala temeljni sporazum

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 26. 06. 2012 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Črna gora ratificirala temeljni sporazum

Predsednik Vujanović se je v Rimu srečal s papežem Benediktom XVI. in vatikanskim državnim tajnikom Bertonjem.

Vatikan in Črna gora sta sklenila sporazum o pravnem statusu katoliške Cerkve v državi. Z izmenjavo ratifikacijskih dokumentov med vatikanskim državnim tajnikom Tarcisiem Bertonejem in črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem je minuli teden v veljavo stopil sporazum, sicer podpisan že pred letom dni. Kardinal Bertone je med srečanjem poudaril, da je ‘priznavanje verske svobode nujni sestavni del današnje zahodne kulture in nepogrešljiv pogoj za varstvo človekovih pravic po vsem svetu’. Pred tem se je predsednik Vujanović srečal tudi s papežem Benediktom XVI.

Kardinal Bertone je dejal, da bo novi sporazum pripomogel k premagovanju težav iz preteklosti in k izgradnji boljše prihodnosti v medsebojnem spoštovanju, njegov cilj pa je celostna harmonija med prebivalci in verstvi v deželi. Cerkvi ni do kakršnih koli privilegijev, pomemben je le pravni okvir za delovanje katoliške Cerkve in njen odnos do državnih oblasti. To je posledično koristno za celotno družbo. Po političnih spremembah v preteklih letih je prav takšen sporazum ‘primeren in potreben’, je poudaril vatikanski državni tajnik.

Novi sporazum priznava javno pravno vlogo katoliške Cerkve in njenih temeljnih ustanov v civilnem okolju, svobodo in neodvisnost apostolskih dejavnosti ter urejanja zadev, ki so v specifični cerkveni pristojnosti; zagotavlja tudi versko svobodo in delovanje na kulturnem, izobraževalnem, pastoralnem in dobrodelnem področju. Sveti sedež je diplomatske stike s Črno goro vzpostavil konec leta 2006, le nekaj mesecev po črnogorski osamosvojitvi od Republike Srbije. Po besedah predsednika Vujanovića Črna gora s svojim zemljepisnim položajem in zgodovino od nekdaj predstavlja most med Zahodom in Vzhodom in zagovarja miroljuben ter rodoviten dialog med verstvi in narodi.

Izmed 730.000 prebivalcev Črne gore jih je okoli 21.000 katoličanov, večina Črnogorcev pa pripada pravoslavni Cerkvi.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh