Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan bo izdal dve novi znamki

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 04. 2019 / 07:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2019 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan bo izdal dve novi znamki

Prva obeležuje 50-letnico ustanovitve enote za varovanje kulturne dediščine, druga pa 500-letnico smrti Leonarda da Vincija.

Vatikanski filatelistični urad bo v ponedeljek, 29. aprila, izdal dve novi znamki. Kot poroča Radio Vatikan, prva obeležuje 50-letnico ustanovitve Karabinjerske enote za varovanje kulturne dediščine, druga pa 500-letnico smrti Leonarda da Vincija.

Omenjena karabinjerska enota skrbi za varnost kulturne dediščine, odkup kulturnih dobrin ter pripadajočega jim znanstvenega in didaktičnega gradiva. Listič, ki bo izšel v sodelovanju z Italijo in Suverenim malteškim viteškim redom, predstavlja nekatera izmed mnogih del, ki so bila ukradena in ponovno pridobljena zahvaljujoč enoti za varovanje kulturne dediščine: znamka s podobo Mantegnove slike Svete Družine ima vrednost 5,40 evrov, poleg tega pa so na lističu, ki bo izšel skupaj z znamko, še podoba slike Raffaela Sanzia z naslovom »nema«, dragocen rokopis, Van Goghov »Vrtnar«, rimska maska iz slonovine in pročelje Palače sv. Ignacija, kjer je sedež enote. Vse skupaj je vključeno v ozadje Caravaggieve slike »Rojstvo«.

Vatikanski filatelistični urad ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija proslavlja nespornega genija italijanske renesanse. Listič, ki so ga pripravili ob tej priložnosti, sestavljajo štiri znamke po 1,15 evra, na katerih je podoba da Vincijeve skice sv. Hieronima, ki jo hranijo v Pinakoteki Vatikanskih muzejev (in je od 22. marca do 22. junija na ogled v krilu kolonade Karla Velikega na Trgu sv. Petra). V tem delu Leonardo prikazuje svetnika, ki se s kamnom udarja po prsih. Na obrazu se očitno vidi trpljenje, obenem pa je zaznati tudi stanje zamaknjenosti.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh