Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varnostni svet ZN podaljšal misijo EU v Bosni in Hercegovini

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 11. 2021 / 19:05
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 19:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Varnostni svet ZN podaljšal misijo EU v Bosni in Hercegovini
Rusija si že dlje časa prizadeva ukiniti položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino FOTO: WIkimedia Commons

Varnostni svet ZN podaljšal misijo EU v Bosni in Hercegovini

Varnostni svet Združenih narodov je včerja soglasno podaljšal mandat 600-članskim silam Evropske unije v Bosni in Hercegovini (EUFOR) za dodatno leto dni, čeprav je Rusija pred glasovanjem blokirala poročilo visokega predstavnika mednarodne skupnosti, da se država sooča s krizo obstoja zaradi dejanj bosanskih Srbov.

Kot spominjajo pri STA, si Rusija že dlje časa prizadeva ukiniti položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, ki ga je za Valentinom Inzkom prevzel Christian Schmidt. Rusija je Schmidtu včeraj preprečila predstavitev poročila, v katerem pravi, da se BiH sooča z novimi delitvami in spopadi zaradi bosanskih Srbov.

Zahodne države poudarjajo pomen ohranitve položaja visokega predstavnika za BiH.

Glavni tajnik ZN Antonio Guterres je poročilo vseeno poslal vsem 15 članicam varnostnega sveta ZN, Schmidtova opozorila pa so v svojih nastopih izpostavili veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Irske, Estonije in drugih držav, ki so poudarile tudi pomen ohranitve položaja visokega predstavnika za BiH.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je dejal, da visoki predstavnik ni bil imenovan v skladu z mednarodnim pravom in da položaj dejansko ni zaseden. Ostro je protestiral proti poročilu »zasebne osebe«, ker naj bi bilo izjemno pristransko in protisrbsko ter namenjeno uničenju razumevanja med prebivalstvom Bosne in Hercegovine.

Grožnja razdelitve Bosne in Hercegovine je resna, če voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku uspe izvesti grožnjo o umiku srbskih enot iz bosanske vojske in ustvariti posebno srbsko vojsko.

Schmidt je, kot poroča STA, v svojem poročilu navedel, da je grožnja razdelitve države resna, če voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku uspe izvesti grožnjo o umiku srbskih enot iz bosanske vojske in ustvariti posebno srbsko vojsko. To je opredelil kot odcepitev brez razglasitve odcepitve.

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je pozvala Dodika, naj grožnje o umiku opusti, saj njegova dejanja tudi po njenem mnenju ogrožajo stabilnost na tem območju. Pozvala je še k zaščiti položaja visokega predstavnika mednarodne skupnosti, ki ga je opredelila kot temelj stabilnosti države, ter spodbudila k volilnim in ustavnim reformam ter okrepitvi boja proti korupciji, da bi BiH lahko napredovača na poti v Evropsko unijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh