Vampi ...
Vampi ...
Vampi po tržaško
1 kg vampov
15 dag jušne zelenjave
15 dag prekajene slanine
10 dag čebule
6 dag drobtin
goveja jušna osnova ali voda
sol
poper
majaron
4 stroki česna
pol žlice sesekljanih peteršiljevih listov
Vampe popari in ostrgaj z nožem, dobro jih operi in namakaj nekaj ur v mrzli vodi; vodo večkrat menjaj. Nato vampe z jušno zelenjavo skuhaj do mehkega. Ohlajene zreži na rezance. Razgrej nakockano slanino in na njej prepraži sesekljano čebulo in drobtine. Ko porumenijo, dodaj vampe. Dobro jih premešaj, nekaj časa praži, zalij z jušno osnovo ali slanim kropom, če je treba, posoli in pokrite kuhaj pol ure. Biti morajo gosti. Preden jih streseš v skledo ali na ogret krožnik, jih popopraj, dodaj majaron, strt česen in peteršilj.