Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peterlinovo nagrado prejel Valentin Inzko

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 09. 2024 / 08:51
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2024 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peterlinovo nagrado prejel Valentin Inzko
Valentinu Inzku je v imenu družine Peterlin podelila grafiko Peterlinova najmlajša hčerka Anka Peterlin. Desno je predsednik Društva slovenskih izobražencev Martin Brecelj. FOTO: Ivo Žajdela

Peterlinovo nagrado prejel Valentin Inzko

Peterlinovo nagrado so na letošnjih študijskih dnevih Draga na Opčinah podelili Valentinu Inzku, predsedniku Narodnega sveta koroških Slovencev.

Letošnji prejemnik Peterlinove nagrade je Valentin Inzko – nagrado so mu podelili na Študijskih dnevih Draga v nedeljo, 1. septembra 2024 – je upokojeni visoki avstrijski in mednarodni diplomat, sicer pa kulturni delavec na Koroškem in od leta 2010 predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ene od treh krovnih organizacij slovenske manjšine na Koroškem.

Nagrado je obrazložila predstavnica družine Peterlin, Peterlinova vnukinja Manica Maver, por. Petaros. FOTO: Ivo Žajdela

Tudi oče je bil pomemben predstavnik slovenske manjšine

Doma je iz Sveč pri Bistrici v Rožu na Koroškem, iz vasi, iz katere so izšli številni slovenskih narodni delavci in ki je še vedno pomembno kulturno središče koroških Slovencev. Tudi oče Valentin je bil pomemben kulturni in politični predstavnik slovenske manjšine na Koroškem, od začetka dragocen prijatelj Drage. Sin Valentin je po končani osnovni in srednji šoli obiskoval univerzo v Gradcu, kjer je študiral pravo in filologijo, nato pa se izšolal za diplomata na Diplomatski akademiji na Dunaju. Postal je poklicni diplomat, se zaposlil na avstrijskem zunanjem ministrstvu ter v naslednjih letih služboval na avstrijskih veleposlaništvih širom po Evropi in Aziji. V letih 1996–1999 je bil avstrijski veleposlanik v Bosni in Hercegovini, med letoma 2005 in 2009 pa avstrijski veleposlanik v Sloveniji. V letih 2009–2021 je bil kot Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini na čelu urada, katerega naloga je implementacija Daytonskega mirovnega sporazuma, podpisanega leta 1995. Poročen je z operno pevko Bernardo Fink, Slovenko, rojeno v Buenos Airesu v družini slovenskih političnih emigrantov, s katero imata dva otroka.

Relief z likom Jožeta Peterlina je Valentinu Inzku podelil predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič. Levo najmlajša Peterlinova hčerka Anka Peterlin, desno predsednik Društva slovenskih izobražencev Martin Brecelj. FOTO: Ivo Žajdela

Brezkompromisen zagovornik neodtujljivih narodnih pravic

V svoji dolgi in prestižni diplomatski karieri je ostal Valentin Inzko vedno tesno povezan s svojo rodno zemljo in njenimi ljudmi, ter, kolikor mu je dopuščala služba, aktiven v kulturnem življenju slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Vedno je odločno branil slovenske narodne in jezikovne pravice ter se zavzemal za dosledno spoštovanje Avstrijske državne pogodbe. Trdno je stal in še stoji na stališču, da je naslonitev na katolištvo slovenskemu človeku v soočenju s številčnejšimi sosedi omogočila, da je ohranil svoj jezik in svojo identiteto. Obenem je bil in je še vedno kritičen do vseh nedemokratičnih sistemov ter v javnem življenju brezkompromisen zagovornik demokratičnih pravil igre. Junija 2010 je bil izvoljen za predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev. To svojo funkcijo opravlja še danes. V njem so dobili koroški Slovenci voditelja, ki uživa ugled v najvišjih državnih krogih, obenem pa brezkompromisnega zagovornika njegovih neodtujljivih narodnih pravic.

Dr. Valentin Inzko, ki rad obiskuje Drago in je na njej prvič predaval že leta 1990, je pred tremi leti, julija 2021, v domači vasi, v Svečah, predal namenu novo kulturno žarišče, Einspielerjev center za srečanje.

Relief z likom Jožeta Peterlina je Valentinu Inzku podelil predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič. FOTO: Ivo Žajdela

Nagrada nosi ime po prof. Jožetu Peterlinu

Peterlinova nagrada, ki so jo letos podelili trinajstič, nosi ime po prof. Jožetu Peterlinu, pedagogu, režiserju, igralcu, gledališkem kritiku, predvsem pa kulturnem delavcu, ki je v prvih desetletjih po drugi svetovni vojni s svojim delom, pa tudi s svojo ljubeznijo do slovenskega jezika, pomembno pripomogel k ponovni kulturni oživitvi in rasti slovenskega življa v Italiji, k utrjevanju narodne zavesti v duhu zvestobe demokratičnim načelom in krščanskim etičnim vrednotam. Bil je ustanovitelj številnih kulturno prosvetnih združenj in ustanov, katerim je posvetil svoje življenje vse do prezgodnje smrti leta 1976. Bil je tudi pobudnik in duša Študijskih dnevov Draga. Nagrada je torej poklon njegovemu spominu, predvsem pa spodbuda in zahvala tistim rojakom, ki delajo v duhu njegovih idealov.

V duhu vrednot slovenstva, krščanstva in demokracije

Nagrado so ustanovili leta 2012 ob stoti obletnici Peterlinovega rojstva na pobudo njegove družine ter društev in ustanov, ki jih je prof. Peterlin ustanovil oziroma v njih deloval in katerih predstavniki izbirajo vsakoletnega nagrajenca. Nagrado prejmejo posamezniki, ustanove in društva, ki v duhu vrednot slovenstva, krščanstva ter demokracije ohranjajo vrednote, ki so navdihovale življenjsko pot prof. Jožeta Peterlina v želji, da bi se slovenstvo obdržalo in še dodatno utrjevalo.

Valentin Inzko med zahvalnim nagovorom. FOTO: Ivo Žajdela

Nagrada tretjič slovenski manjšini na Koroškem

Nagrado, ki ni denarnega značaja, sestavljajo večja bronasta plaketa s profilom Jožeta Peterlina in priložnostna grafika tržaškega slikarja Egidija Žerjala, na kateri je upodobljen Repentabor, utrjena cerkev iz časa madžarskih in turških vpadov, obenem pa tudi znan romarski kraj tržaških Slovencev. Bronasto plaketo poklanja Slovenska prosveta, grafika pa je dar družine Peterlin.

Letos Peterlinova nagrada že tretjič potuje na Koroško. Pred današnjim nagrajencem sta jo prejela šolnik in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Zerzer (leta 2013) ter tajnik Krščanske kulturne zveze in predsednik Slovenskega narodopisnega instituta Urban Jarnik Nužej Tolmajer (leta 2020). Ker smo v Rebulovem letu, morda ni odveč omeniti, da so Peterlinovo nagrado leta 2014 podelili tudi Alojzu Rebuli.

Video posnetek podelitve: youtube

Kupi v trgovini

Filip Terčelj
Zgodovina
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh