Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V zeleni oazi miru in lepot

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 07. 08. 2024 / 13:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 16:43
V zeleni oazi miru in lepot
Zaplaz je osrednje Marijino romarsko središče novomeške škofije. FOTO: Jože Potrpin

V zeleni oazi miru in lepot

Božjepotna cerkev Marije Pomočnice stoji na 544 m visokem Zaplaškem hribu nad vasjo Čatež, dobrih 10 km severno od Trebnjega. Njen sloves je bil tako velik, da so jo ljudje nekdaj imenovali dolenjske Brezje. Njeni začetki, ne povsem znani in pojasnjeni, segajo na konec 18. in v začetek 19. stoletja.

Pobožna zgodba pripoveduje, da je kmet na griču, imenovanem Zaplaz, sekal kolje za svoj vinograd in sredi grmovja zagledal Marijin kip. Vesel ga je odnesel domov, a ga je na svoje veliko presenečenje drugi dan spet našel na hribu. Ko se je to ponovilo še tretjič, je v tem videl Božje znamenje. Kipa ni odnesel domov, ampak je iz vejevja naredil skromno kapelico in vanjo postavil Marijin kip. Ker mu je žena nevarno zbolela, se je za njeno ozdravitev priporočil zaplaški Mariji. Žena je ozdravela in vest o čudežu se je hitro širila med ljudmi, ki so v velikem številu prihajali na Zaplaz. Kapelico iz vej je nadomestil s kapelico iz desk.

Iz zapisov sledi, da so leta 1808 ljudje skupaj z župnikom na istem mestu postavili zidano kapelo z zvonikom in vanjo namestili čudodelni Marijin kip. Čateški župnik Matija Košak je leta 1848 na hribu postavil prvo cerkev. Romarjev je bilo veliko, zato je bila cerkev kmalu premajhna. Njegov naslednik župnik Jože Gregorič je leta 1866 poskrbel z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh