Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA včeraj dan verske svobode

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 17. 01. 2013 / 11:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA včeraj dan verske svobode

V Združenih državah Amerike so včeraj praznovali dan verske svobode. Predsednik Obama je sporočil, da gre za univerzalno pravico, ki je bistveni del človeškega dostojanstva.

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj spomnil rojake, da praznujejo dan verske svobode, ki sega v leto 1786, ko je kongres Virginije na pobudo Thomasa Jeffersona 16. januarja potrdil zakon o svobodi verovanja. Ta zakon je bil kasneje osnova za ustavni amandma, ki je svobodo verovanja zagotovil celotnemu ozemlju ZDA.

Obama je v posebni deklaraciji sporočil, da ima zaradi ustave vsakdo v ZDA pravico do odprtega izražanja vere. "To ni le ameriška pravica, ampak univerzalna človekova pravica, ki jo je potrebno braniti doma in po svetu. Gre za bistveni del človeškega dostojanstva, brez katerega svet ne bo poznal trajnega miru," je sporočil Obama, ki ob tem ni pozabil izpostaviti tudi pravice ljudi, da ne verujejo v nobenega boga.

Praznovanje dneva verske svobode je za 16. januar prvi določil predsednik ZDA George Bush starejši. Na ta dan se ločitev države od cerkve nekoliko zamegli, saj lahko otroci tudi v javnih šolah organizirajo skupinske ali posamične molitve, prebirajo svete knjige in molijo ali pa ne.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh