Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Zalogu pred posvetitvijo cerkve pripravljajo župnijski misijon

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 20. 09. 2024 / 05:28
Oznake: Cerkev, Dogodek, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2024 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Zalogu pred posvetitvijo cerkve pripravljajo župnijski misijon
Del ekipe v Stični ob pripravi na razstavo o evharističnih čudežih, ki bo na ogled v sklopu misijona. FOTO: Arhiv Župnije Ljubljana - Kašelj/Zalog

V Zalogu pred posvetitvijo cerkve pripravljajo župnijski misijon

Za Župnijo Ljubljana Kašelj/Zalog bo 29. september posebno slovesen dan. Po več kot 25 letih od začetka gradnje bodo namreč dočakali posvetitev župnijske cerkve svetih angelov varuhov. Kot duhovno pripravo na dogodek pripravljajo župnijski misijon.

Notranjost cerkve svetih angelov varuhov v Zalogu. FOTO: Marjan Smerke

Misijon z geslom Odprimo vrata bo med 22. in 27. septembrom vodil kapucin br. Primož Kovač. Da bi pritegnili čim več ljudi, se bodo dogodki odvijali tako v cerkvi kot na drugih lokacijah. V soboto, dan pred pričetkom misijona, se bodo župljani z župnijskima duhovnikoma odpravili na zelo obiskan bližnji Debni vrh, kjer bodo nagovarjali tudi sprehajalce.

O pripravah na misijon sta za spletno Družino spregovorila zakonca Urška in Jernej Berden.

Končno boste dočakali posvetitev župnijske cerkve. Kakšen pomen ima ta dogodek za župnijo in vas, župljane?

Navzven se s samo posvetitvijo za nas župljane ne bo nič bistvenega spremenilo, saj v cerkvi angelov varuhov že skoraj 25 let obhajamo bogoslužje in se zbiramo k molitvi. Bo pa naša cerkev končno postala svet prostor, pravo svetišče in tako zunanje znamenje Jezusove navzočnosti med nami. Kot lahko beremo v Knjigi razodetja: »Glej, prebivališče Boga med ljudmi. In prebival bo z njimi, oni bodo njegovo ljudstvo in Bog sam bo z njimi« (Raz 21,3).

Urška in Jernej Berden sta del župnijske ekipe, ki pripravlja misijon. FOTO: Osebni arhiv

Ker gre za najslovesnejši dogodek v naši župniji, se nanj z vnemo in veseljem pripravljamo. Izvedli smo nekaj obnovitvenih del, potekajo priprave za okrasitev cerkve, intenzivne pevske vaje domačega zbora z okrepitvami pevcev iz sosednje župnije Zadobrova, priprava praznovanja, ki bo po slovesnem bogoslužju, in seveda najpomembneje, duhovna priprava župljanov na tako velik dogodek.

Od kod ideja, da v ta namen pripravite župnijski misijon? Kdo stoji za njim in kaj je njegov namen?

Pobudo je na prvi seji župnijskega pastoralnega sveta januarja letos dal naš gospod župnik Andrzej Gosek. Poudaril je, da je ob tako slovesnem dogodku idealna priložnost, da malo poživimo svojo vero, svoj osebni odnos z Bogom in da obudimo zavest, da smo kot občestvo cerkve poklicani, da bi oznanjali Božjo ljubezen in bili priče Jezusa tudi med našimi sokrajani. Idejo smo kljub nekaj skrbi zaradi relativno kratkega časa za pripravo z navdušenjem sprejeli. V okviru skupine približno desetih župljanov smo nato skupaj z gospodom župnikom kar intenzivno začeli snovati potek misijona.

Pobudnik misijona je župnik Andrzej Gosek. FOTO: Osebni arhiv

Kako ste izbrali geslo misijona in kaj pomeni?

Geslo misijona »Odprimo vrata« se je porodilo med premišljevanjem molitve, ki smo jo pripravili, ter med branjem kateheze papeža Frančiška o vratih Božjega usmiljenja. Ta vrata morajo biti vedno odprta za vse. Prav tako morajo biti vedno odprta tudi vrata naše cerkve in občestva. Gospodu moramo pustiti, da vstopa skozi vrata našega srca in nas vodi ven iz naše sebičnosti in samozadostnosti.

VIR: Arhiv Župnije Ljubljana Kašelj/Zalog

Pripravljate pestro dogajanje. Kdaj ste začeli s pripravami in kako potekajo?

Začeli smo zgodaj spomladi. Na številnih srečanjih smo najprej okvirno tematsko oblikovali potek misijona in gostom poslali prošnje za sodelovanje. Hvaležni in veselo presenečeni smo, da so se vsi vabljeni gostje brez obotavljanja odzvali. Nato smo oblikovali manjše skupine za pripravo posameznih misijonskih srečanj in preko povezave na spletu sproti seznanjali drug drugega z idejami, ki so se porajale, ter napredkom pri snovanju posameznih dogodkov. Ves čas priprav nas spremlja in povezuje molitev, ki smo jo sestavili v ta namen.

Med gosti misijona zasledimo zanimiva imena, kot so Gregor Čušin, Aleksander Čobec, zakonca Štremfelj, Jože Ramovš, br. Luka Modic in Milada Kalezić.

Komu bo namenjen program misijona? Lahko na kratko predstavita ključne dogodke?

Misijon bo potekal od nedelje, 22. septembra, do petka, 27. septembra. Osrednji del vsakega dne bo sveta maša ob 18.00 z misijonskim nagovorom kapucina br. Primoža Kovača. Ker želimo nagovoriti čim več ljudi različnih starosti in stanov, smo poleg tega pripravili tematska srečanja za otroke in mlade, žene in može, starejše ter pričevanje z naslovom »Koga iščeš« za vse, ki iskreno iščejo Boga. Prvi dan misijona se bo zaključil s slavilnim večerom z Abendom, zadnji dan pa z molitvenim bdenjem z adoracijo in branjem Božje besede.

Seznam in opis vseh dogodkov v sklopu misijona najdete TUKAJ.

Prvi lep dogodek je že za nami – v petek, 13. septembra, smo si ogledali film o blaženem Alojziju Grozdetu, katerega relikvije bodo ob posvetitvi vgrajene v oltar naše cerkve. Po maši je bil zanimiv in duhovno bogat pogovor z režiserjem in glavnim igralcem.

Organizatorji sporočajo: »Vrata našega misijona in naše cerkve so odprta.« Vsi misijonski dogodki so prosto dostopni. Toplo vabljeni, da poiščete kaj zase in se jim pridružite! 

Nalaganje
Nazaj na vrh