Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V zahvalo za 60 let življenja s kolesom v Medžugorje

Za vas piše:
Metka Lipič Baligač
Objava: 01. 07. 2024 / 12:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2024 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V zahvalo za 60 let življenja s kolesom v Medžugorje
FOTO: Osebni arhiv

V zahvalo za 60 let življenja s kolesom v Medžugorje

Drago Baligač je te dni kolesaril v Medžugorje. Romanje h Kraljici miru mu je predstavljalo osebni izziv, obenem pa tudi zahvalo za njegov 60. rojstni dan. Pri kolesarskem romanju se mu je pridružil brat Andrej Baligač, salezijanski duhovnik na Rakovniku v Ljubljani, sama pa sem ju spremljala z avtomobilom.

Na pot sta se podala v soboto, 22. junija, ob 5. uri zjutraj v Beltincih. Čas kolesarjenja brez postankov je bil nekaj minut manj kot 24 ur, s postanki in prenočiščem pa je trajal 58 ur. Skupaj sta prekolesarila 534 kilometrov. Najvišja temperatura na poti je znašala 44,4 stopinje Celzija. Najvišji vrh med vožnjo pa je bil Kupres (1250 metrov nadmorske višine).

FOTO: Osebni arhiv

FOTO: Osebni arhiv

Prvi dan vožnje po Hrvaški je bilo ugodno vreme. Mejo smo prečkali na Gradiški, kjer smo vstopili v Bosno, natančneje v Srbsko Krajino in tam prespali. Zjutraj sta ob 5. uri nadaljevala v dežju, pot pa je postajala ob Vrbasu do Mrkonjić Grada vse zahtevnejša. Dvignili smo se na Kupres, kjer smo prespali. Naslednje jutro je sledil izjemno lep spust iz Kupresa, zatem pa po Hercegovini še nekaj zahtevnih vzponov do Medžugorja, kamor smo prispeli v ponedeljek, 24. junija popoldne.

FOTO: Osebni arhiv

Ob poti sem srečevala zanimive ljudi, ki so bili vsi pripravljeni pomagati. Bili so zelo prijazni in srčni. V Medžugorju so praznovali 43. obletnico Marijinega prikazovanja, več deset tisoč romarjev je prišlo iz 24 držav sveta (Španija, Portugalska, Češka, Slovaška, Slovenija, Hrvaška, Romunija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Avstrija, Madžarska, Ukrajina, Litva, Irska, Kolumbija, Kostarika, Mehika, ZDA, Brazilija, Koreja, Kitajska in Nova Zelandija).

FOTO: Osebni arhiv

Izjemen podvig obeh kolesarjev, za katerega sta hvaležna tudi Kraljici miru, ki sta se ji priporočila.

Nalaganje
Nazaj na vrh