Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veliki Britaniji nove smernice za evtanazijo

Objava: 21. 09. 2009 / 08:02
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Veliki Britaniji nove smernice za evtanazijo

Kolikšno odgovornost nosijo ‘pomočniki’?

V Veliki Britaniji želijo zastaviti nove smernice za

evtanazijo. Z njimi naj bi natančno določili, v katerih okoliščinah bo pomoč pri izvedbi evtanazije kazensko preganjana. Vodja britanskih tožilcev, Keir Starmer, se z napovedjo novih smernic odziva na najnovejšo razsodbo, ko je za multiplo sklerozo obolela Debbie Purdy od sodišča zahtevala pojasnilo, ali bodo njenega moža kazensko preganjali, če jo bo pospremil v Švico na kliniko, kjer bi izvedla evtanazijo. Nove smernice bodo objavili ta teden, so poročali britanski mediji.

V Veliki Britaniji je trenutno v veljavi zakon, ki za pomoč pri evtanaziji določa do 14 let zaporne kazni. Tisti, ki jih to zadeva, so se že večkrat kritično izrazili o nejasnosti dejstva, kakšno kazensko odgovornost nosijo sorodniki in prijatelji, ki na smrt bolnim omogočijo dostop do evtanazije. Čeprav je v zadnjih desetih letih v tujih evtanazijskih klinikah svoje življenje končalo že preko sto smrtno obolelih Britancev, ni bil za njihovo smrt nihče kazensko odgovoren.

Pomoč pri samomoru bo prepovedana tudi z novimi smernicami, je po navedbah medijev pojasnil Starmer. Gre za to, da v smernicah natančno navedejo, katere okoliščine bodo najverjetneje pripeljale do kazenskega pregona. Eden izmed vidikov je tudi vprašanje, ali ima pomočnik pri evtanaziji ob smrti bolnika kakšno korist. Razlikovati pa bo potrebno tudi med dejansko ‘pomočjo’ in ‘opogumljanjem’ k samomoru.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh