Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veliki Britaniji niso uzakonili pomoči pri samomoru

Objava: 09. 07. 2009 / 07:29
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Veliki Britaniji niso uzakonili pomoči pri samomoru

Politiki branijo invalide in neozdravljivo bolne

Predlog zakona o legalizaciji pomoči pri samomoru v Veliki Britaniji je bil zaenkrat neuspešen. Po vroči razpravi je zgornji dom parlamenta minuli torek s 194 glasovi proti 141 zavrnil predlog, po katerem ne bi kazensko preganjali oseb, ki v tujino na pristojne klinike spremijo ljudi z željo po ‘medicinskem’ samomoru, je sporočilo londonsko Združenje za zaščito nerojenih otrok, skupina, ki nasprotuje tudi evtanaziji. Generalni tajnik združenja, Paul Tully, je zavrnitev predloga označil kot ‘pomembno zmago za pravico do življenja’.

Tully je pojasnil, da je parlament do sedaj vedno zavračal poskuse za odpravo prepovedi pomoči pri samomoru. Zato je po njegovem mnenju zdaj skrajni čas, da Združenje za prostovoljno evtanazijo oziroma po novem Združenje za dostojanstveno smrt opusti parlamentarno kampanjo, žaljivo za številne ljudi, ki živijo z ali pa skrbijo za invalide in neozdravljivo bolne.

Zavrnitev predloga je z veseljem pozdravila tudi baronesa Jane Campbell, zagovornica pravic invalidov, ki je sama prizadeta zaradi mišične atrofije. Meni, da bi sprejetje takšnega predloga invalidom in neozdravljivo bolnim preneslo napačno sporočilo in spremenilo javno mnenje o invalidih, češ da je bolje, da bi se njihova življenja končala.

Povod za predlog zakona nekdanjega lorda kanclerja Charlesa Falconerja je bil primer danes 46-letne Debbie Purdy, neozdravljivo bolne ženske, ki je leta 2008 neuspešno poskušala doseči, da njenega moža ne bi kazensko preganjali, če bi jo spremil v Švico, na sedež organizacije ‘Dignitas’, ki nudi pomoč pri evtanaziji.

Po podatkih lorda Falconerja je do sedaj pomoč pri švicarski organizaciji ‘Dignitas’ v Zürichu poiskalo najmanj 115 Britancev, kljub številnim poskusom pa še nobenega od spremljevalcev niso kazensko preganjali. Britanski zakon sicer za pomoč pri samomoru predvideva do 14 let zaporne kazni.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh