Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V večnost odšel legenda jazza Dave Brubeck

Za vas piše:
D. O.
Objava: 06. 12. 2012 / 11:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V večnost odšel legenda jazza Dave Brubeck

Dan, preden bi dopolnil svoje 92. leto, je umrl veliki jazz mojster Dave Brubeck. Malo jih ve, da je, še preden se je spreobrnil v katoliško vero, skomponiral tudi mašo.

Dave Brubeck je umrl zaradi srčnega zastoja na poti na običajno zdravljenje pri kardiologu. Velja za jazz legendo in je bil tudi sicer zelo znan v svetu popularne glasbe. Po popularnostjo pa se je skrival odličen, brezkompromisen skladatelj in pianist, ki je v konvencionalne jazz tehnike prinesel mnogo novega, pripeljal glasbo na ameriške kampuse in odločilno pripomogel k odpravljanju rasnih ovir skozi glasbo. Najbolj je zaslovel s skladbama Take Five in Blue Rondo a la Turk, velik uspeh pa je požel tudi s skupino The Dave Brubeck Quartet (njihovi albumi so se prodajali v milijonski nakladi). Veliko je sodeloval z velikimi ustvarjalci jazza, kot sta Duke Ellington in Ella Fitzgerald.

Pred vstopom v katoliško vero že napisal mašo

Po pisanju portala First Things pa malo ljudi ve, da je, še preden je stopil v katoliško vero, napisal mašo. Brubeckova največja religiozna kompozicija je maša To hope! A Celebration. Naročil jo je Ed Murray, urednik ameriškega katoliškega časopisa revije. O tem pripoveduje anekdota, ki se nanaša na čas, ko je Brubeck zaključil pisanje maše in jo je ponosno zaigral občinstvu. Neki duhovnik ga je po premieri opozoril, da je izpustil Očenaš. Brubeck mu je povedal, da tega ne pozna, saj ni katoličan, z mašo pa je zaključil in odhaja na počitnice na Karibe, saj ga je pisanje maše zelo utrudilo.

Ko je prišel na Bahame, se mu je prvi večer sanjalo o molitvi Očenaš: »Hitro sem vstal sredi noči in napisal še ta del.« Dogodek pa ni popolnoma spremenil njegovega dela, pač pa tudi Brubeckovo življenje. Vstopil je v katoliško Cerkev, ker je »čutil, da mi nekdo hoče nekaj povedati. Sedaj ljudje pravijo, da sem spreobrnjenec. Nisem se spreobrnil v katoliško vero, ker se nimam od česa obrniti. Samo pridružil sem se katoliški Cerkvi".

Izsek iz njegove maše:
http://www.youtube.com/watch?v=r2FNC66gBJ8&feature=player_embedded


Foto: Reuters

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh