Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu predstavili jaslice na Trgu sv. Petra

Objava: 14. 12. 2012 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu predstavili jaslice na Trgu sv. Petra

Jaslice poklanja južno italijanska dežela Bazilikata in so umetniško delo mojstra Francesca Artesa, ki velja za enega najpomembnejših predstavnikov južnoitalijanske jasličarske šole.

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so včeraj dopoldne priredili tiskovno konferenco, na kateri so predstavili jaslice, ki bodo letos krasile Trg sv. Petra. Kot poroča Radio Vatikan, jaslice poklanja južno italijanska dežela Bazilikata in so umetniško delo mojstra Francesca Artesa, ki velja za enega najpomembnejših predstavnikov južnoitalijanske jasličarske šole.

Jaslice so postavljene na 150 kvadratnih metrih površine in uprizarjajo kamnito pokrajino Matero, vsakdanje življenje tamkajšnjih ljudi, še danes znanih po starodavnih obrtniških dejavnostih, ki so se prenašale z očeta na sina – življenje, zaznamovano s preprostostjo in delavnostjo. V jaslice je postavljenih več kot sto glinenih figuric, oblečenih v poškrobljena oblačila, značilna za prebivalce Bazilikate. Med hišami bo mogoče prepoznati tudi znane kamnite cerkve v Materi: svetega Antona, svetega Nikolaja in svetega Petra Barisana. Vse figure so seveda obrnjene proti osrednjemu prizoru, k sveti družini in pravkar rojenemu Jezuščku.

Ob jaslicah na Trgu sv. Petra že stoji okrašena božična jelka, ki so jo v Vatikan pripeljali pred tednom dni. 24 metrov visoko jelko je poklonilo majhno mestece Pescopennataro iz italijanske pokrajine Isernije. Slovesno prižiganje lučk je predvideno danes popoldne, papež Benedikt XVI. pa bo v avdienco sprejel tudi predstavnike omenjene skupnosti.

Na fotografiji: lanskoletna postavitev jaslic na Trgu sv. Petra (foto: splet)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh