Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu kritično o nelegalno posvečenih kitajskih škofih

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 30. 04. 2012 / 06:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu kritično o nelegalno posvečenih kitajskih škofih

Ostra izjava komisije za Kitajsko po zadnjih škofovskih posvečenjih; udeležbo 'nelegalnih škofov' na slovesnostih v Vatikanu označujejo kot nepokorščino.

Vatikan je ostro obsodil sodelovanje nelegalno posvečenih škofov na katoliških škofovskih posvečenjih na Kitajskem. Udeležbo 'nelegalnih škofov' na slovesnostih, ki jih potrdi papež, v Vatikanu označujejo kot nepokorščino, pri vernikih pa to povzroča zmedo, so minuli teden zapisali v izjavi vatikanske komisije za Kitajsko. Izjavo so objavili po nedavnih posvečenjih novega nadškofa v Čangšaju, Methodiusa Qu Ailina, in novega škofa v Nančonu, Josepha Chen Guangaa, 25. oz. 19. aprila letos, o čemer smo poročali tudi na naši spletni strani.

Vatikan zavrača škofovska posvečenja kandidatov, ki jih predlaga režimu naklonjeno Domoljubno združenje kitajskih katoličanov, če pred posvečenjem ne pridobijo soglasja iz Rima, prav tako pa ne priznava posvečenj, ki jih nepriznani škofje podeljujejo. V izjavi so še zapisali, da zmedo povzročajo tudi legalno posvečeni škofje, če se udeležijo škofovskih posvečenj, za katera v Vatikanu niso izdali soglasja. Številni škofje so sicer po udeležbi na nelegalnem posvečenju pojasnili svoj položaj in papeža Benedikta XVI. prosili za odpuščanje; nekateri pa tega koraka še niso storili. Nelegalni škofje pa, kot je zapisano v izjavi, s svojimi udeležbami na tovrstnih slovesnostih še poslabšujejo svoj cerkveno pravni položaj.

Vatikan je kitajske duhovnike in občestva vernikov pozval k pokorščini papežu. Pokorščina Kristusu in Petrovemu nasledniku je pogoj za vsako resnično prenovo. Izjava vatikanski komisije za Kitajsko pa izpostavlja tudi vlogo laikov v kitajski Cerkvi. Ti se morajo v vsakodnevnem življenju in na delovnem mestu zavzemati za krščanske vrednote, kot sta denimo zaščita družine in človeškega življenja. V 'letu vere', ki se prične letošnjega oktobra, naj bi se še posebej laiki okrepljeno poučili o krščanski veri.

Komisija za Kitajsko, ki jo je leta 2007 ustanovil papež Benedikt XVI., je zasedala minuli teden, pred tem pa so na Kitajskem posvetili dva škofa, ki sta bila na novi položaj imenovana s privolitvijo Vatikana. Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri nelegalno posvečeni škofje. Minulo jesen pa so številni kitajski škofje, katerih imenovanje so potrdili tudi v Vatikanu, sodelovali pri nelegalnih škofovskih posvečenjih – v večini primerov je šlo za pritisk s strani kitajske države.

Položaj katoličanov v Ljudski republiki Kitajski je obremenjen in zapleten, ker država izvaja obširni nadzor nad Cerkvijo. Katoličani so razcepljeni na dve skupini, del jih pripada režimu naklonjenemu Domoljubnem združenju, del pa papežu zvesti podzemni Cerkvi. Papež je doslej potrdil že večino škofov Domoljubnega združenja, novi škofje pa so zadnja leta praviloma posvečeni v soglasju tako z Vatikanom kot tudi s kitajskimi oblastmi.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh