Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Varšavi ekumensko bogoslužje ob začetku evropskega nogometnega prvenstva

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 06. 2012 / 08:02
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Varšavi ekumensko bogoslužje ob začetku evropskega nogometnega prvenstva

Poljski športni duhovnik je navzoče pozval k spoštovanju in solidarnosti.

Ob začetku evropskega nogometnega prvenstva konec minulega tedna so se v Varšavi tamkajšnji kristjani pri ekumenskem bogoslužju zbrali v molitvi za vse igralce, trenerje, sodnike in nogometne navijače. Narodni katoliški športni duhovnik Edvard Plen je športnike v varšavski stolnici pozval k medsebojnem spoštovanju in solidarnosti. Obenem je poudaril, da nogometno prvenstvo ne sme voditi k zapostavljanju ‘dolžnosti do Boga in do bližnjega’. Ekumensko bogoslužje so vodili varšavski pomožni škof Marek Solarczyk ter pravoslavni, protestantski in starokatoliški duhovnik.

Bogoslužje ob začetku nogometnega prvenstva so darovali tudi v Poznanu na zahodu Poljske, prizorišču nekaterih tekem letošnjega prvenstva. Nogometaši so prvo tekmo odigrali minuli petek, ko sta se pomerili moštvi Poljske in Grčije in tekmo zaključili z neodločenim izidom, zaključek prvenstva pa je predviden 1. julija v ukrajinski prestolnici Kijev.

Za razliko od evropskega nogometnega prvenstva leta 2008 v Švici in Avstriji ter leta 2006 v Nemčiji se tokratnega osrednjega bogoslužja v Varšavi ni udeležil nobeden izmed visokih predstavnikov poljskega političnega, športnega in družbenega življenja.

Katoliška Cerkev na Poljskem želi letošnje nogometno prvenstvo izkoristiti tudi za evangelizacijo. Na stotine prostovoljcev nogometnim navdušencem v Varšavi, Gdansku, Wroclawu in Poznanu te dni deli več kot šestdesetstransko revijo o evangelizaciji. V reviji je seznam vseh bogoslužij za nogometne privržence in krajev, kamor se lahko zatečejo k molitvi. Poleg tega pa bodo obiskovalci prvenstva deležni tudi brošure z naslovom ‘Evangelij za športnike in športne navdušence’, v kateri so med drugim zbrane molitve in misli nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005).

V času evropskega nogometnega prvenstva se lahko nogometni navdušenci udeležijo bogoslužij v angleškem in drugih jezikih. V pristaniškem mestu Gdansk, kjer je nastanjena nemška reprezentanca, so denimo poskrbeli za vse nemško govoreče nogometne privržence, ki lahko tam v času prvenstva v svojem jeziku opravijo tudi sveto spoved.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh