Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Turčiji nova oblika preganjanja kristjanov?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 10. 2019 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2019 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Turčiji nova oblika preganjanja kristjanov?

Izgon iz države in prepoved vnovičnega vstopa.

Neturški kristjani, ki so dejavni v svojem občestvu ali misijonarji, so vse pogosteje izgnani iz Turčije. V potni list dobijo žig, ki jim preprečuje vnovičen vstop v državo. Po mnenju mednarodne organizacije za človekove pravice je to nova oblika preganjanja kristjanov.

»Prizadeti so tisti kristjani, ki ne izvirajo iz Turčije, ampak tam s svojimi družinami živijo že deset, nekateri dvajset let in več, dejavno sodelujejo v cerkvenem občestvu in tudi misijonarijo,« so pojasnili predstavniki omenjene organizacije. To so predvsem Nemci, pa tudi Britanci, Finci, Američani, Kanadčani, Avstralci, Novozelandci in Avstrijci. Vsi lahko to doživijo, živijo pa v različnih mestih po vsej Turčiji, od Carigrada do Ankare in Izmirja.

Le v letošnjem letu že 60-70 izgnanih

Oblasti javno ne dajejo nobenih pojasnil, zakaj te tujce izganjajo iz države. Vsi izgoni imajo le eno skupno točko: vsi ti ljudje so dejavni kristjani. Drugega skupnega imenovalca ni. V osebne dokumente dobijo poseben žig, s katerim vnovičen vstop v Turčijo ni mogoč. Problem poznajo tudi veleposlaništva – v letošnjem letu pa je izgon doletel že najmanj 60 do 70 ljudi.

Turčija je sicer laicistična država, ki priznava versko svobodo, zato po mnenju borcev za človekove pravice ravnanje turških oblasti ni smiselno. Z zakonom je verska svoboda zagotovljena, prav tako tudi misijonarska dejavnost, kar pomeni, da so izgoni kristjanov protizakoniti.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh