Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V torek se večina učencev prve triade vrača v šolske klopi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 01. 2021 / 20:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 06:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
V torek se večina učencev prve triade vrača v šolske klopi

V torek se večina učencev prve triade vrača v šolske klopi

Smučišča se v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko vnovič odprejo v soboto.

Janez Janša je potrdil, da se v torek šolarji vračajo v klopi v devetih od 12 statističnih regij. FOTO: zajem zaslona



Vlada je na današnji 50. redni seji na Brdu pri Kranju odločala o nadaljnji usodi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, potem ko se je epidemiološka slika v državi začela izboljševati. Že v torek je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da drastičnih sprostitev ukrepov še ni pričakovati, da pa bi lahko nekatere ukrepe odpravili v statističnih regijah z boljšo sliko, pri čemer je izpostavil odprtje šol za učence prve triade po »modelu C« z manjšimi razredi oziroma skupinami.

Pouk v prvi triadi po modelu C

Danes je po končani seji vlade premier Janša napovedi potrdil. »V devetih od 12 statističnih regij z boljšo epidemiološko sliko (razen v jugovzhodni, posavski in goriški regiji) bo od prihodnjega tedna pouk v prvem triletju osnovnih šol potekal po modelu C, torej v zmanjšanem obsegu, toda v fizični obliki. Odprti bodo tudi vrtci, zagotovljeno bo predšolsko varstvo, toda ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov. V ponedeljek se bodo vsi zaposleni v vrtcih in osnovnih šolah testirali, torej se učenci prve triade v šolske klopi vračajo v torek,« je pojasnil Janša.



Smučišča servisne trgovine, otroške prodajalne

Z odlokom je odpravljena tudi prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka v višjih strokovnih šolah, na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. V »rdečih« regijah bo zelena luč prižgana tudi smučiščem (že v soboto), servisnim delavnicam za popravilo in vzdrževanje motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske, avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles), specializiranim prodajalnam z otroškim programom in premičnim stojnicam za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev.

Kdaj iz rdeče v oranžno fazo?

Po vladnem načrtu sta bila pogoja za prehod iz črne v rdečo fazo povprečno manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih oseb. Po današnjih podatkih je povprečje novih primerov zadnjih sedmih dni 1298, število oseb v bolnišnični oskrbi pa 1178. Večje sproščanje ukrepov je, glede na vladni načrt, predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki ga pogojuje padec sedemdnevnega povprečja okužb in števila hospitaliziranih pod 1000.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh