Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sveti deželi v božičnem času pričakujejo več kot devetdeset tisoč romarjev

Objava: 21. 12. 2011 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sveti deželi v božičnem času pričakujejo več kot devetdeset tisoč romarjev

Polnočno sveto mašo, ki jo bo vodil patriarh Twal, bodo prenašali po vsem svetu, izdanih je bilo tudi pet tisoč ‘posebnih dovolilnic’ za palestinske kristjane.

V letošnjem božičnem času v Sveti deželi pričakujejo več kot devetdeset tisoč krščanskih romarjev iz celega sveta. Podatke izraelskega ministrstva za turizem je minuli konec tedna objavila rimska katoliška agencija ‘AsiaNews’. Na ministrstvu so tudi najavili olajšave pri prečkanju meje med Jeruzalemom in Betlehemom.

Latinski patriarh v Sveti deželi, Fouad Twal, bo na sveti večer v Betlehemu daroval slovesno sveto mašo, ki jo bodo prek mondovizije prenašali po vsem svetu. Palestinski predsednik Mahmud Abbas je že napovedal, da se bo polnočne svete maše udeležil tudi sam.

Že 11. decembra so v Nazaretu, v prisotnosti nekaj tisoč kristjanov in muslimanov, prižgali svečke na prvem božičnem drevesu v Sveti deželi. Minuli četrtek so podobno slovesnost opravili v Betlehemu, prisostvoval je tudi predsednik Abbas, v soboto pa je lučke na božičnem drevesu v mestu Beit Sahour prižgal predsednik palestinske vlade Salam Fayyad.

Kot je v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR pojasnil pomožni škof William Shomali z latinskega patriarhata, bodo izraelske oblasti izdale pet tisoč ‘posebnih dovolilnic’ za palestinske kristjane, ki bodo na ta način v božičnem času lahko obiskali svete kraje v Jeruzalemu in v različnih predelih Izraela. P. Jerzy Kraj iz frančiškanskega romarskega središča ‘Christian Information Center’ je dodal, da bodo izraelske oblasti petstotim kristjanom iz Gaze, ‘starejšim od petinštirideset let’, prav tako izdale posebne dovolilnice, s katerimi bodo v božičnem času lahko obiskali Jeruzalem in Betlehem.

Kot je v pogovoru za agencijo SIR poudaril škof Shomali, so na latinskem patriarhatu v Jeruzalemu v letošnjem letu za božični čas pripravili tri molitvene namene. Molili bodo za mir in spravo v Sveti deželi, sožitje in stabilnost v državah Bližnjega Vzhoda, predvsem v Egiptu, Siriji in Iraku, ter za premagovanje svetovne finančne in gospodarske krize.
Po božičnem slavju, ki ga pripravlja latinski patriarhat, v Sveti deželi pričakujejo še en naval romarjev v začetku novega leta, ko bodo kraje Jezusovega rojstva obiskali pravoslavni verniki iz Rusije, Ukrajine in Romunije. Pravoslavna Cerkev po julijanskem koledarju prvi sveti večer obhaja 6., božič pa 7. januarja.

Po navedbah izraelskega ministrstva za turizem je v letošnjem letu Sveto deželo obiskalo okoli 1,2 milijona turistov, več kot 60% jih je pripotovalo iz verskih razlogov.

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh