Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V SŠK odločno zavračajo izjave in stališča pripadnikov Scutum Fidei

Za vas piše:
J. P.
Objava: 18. 03. 2022 / 17:23
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V SŠK odločno zavračajo izjave in stališča pripadnikov Scutum Fidei
SŠK odločno zavrača žalitve in zavajajoče trditve Scutum Fidei. FOTO: Scutum Fidei

V SŠK odločno zavračajo izjave in stališča pripadnikov Scutum Fidei

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes javno objavila stališče do izjav in stališč pripadnikov Scutum Fidei, ta čas v Sloveniji najbolj izpostavljene (medijske) skupine, ki zagovarja obhajanje t. i. tradicionalne tridentinske svete maše oziroma liturgičnih obredov.

Ker se med stališči Scutum Fidei in ostalih podobnih skupin, ki se pojavljajo doma in po svetu, znajdejo trditve, ki so v nasprotju z učenjem Cerkve in papežev, SŠK odločno zavrača njihove žalitve in zavajajoče trditve zoper medverski dialog, dostojanstvo žensk, vlogo laikov v Cerkvi in pri bogoslužju, odnos duhovnikov do škofov in odnos vseh vernikov do vsakokratnega svetega očeta, naslednika apostola Petra. SŠK poudarja, da sta edinost v nauku in bogoslužju ter občestvo s papežem pogoj za slehernega katoličana, da je v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo.

Povabilo k molitvi in prizadevanjem za edinost v Cerkvi

»Naš Gospod Jezus Kristus je zaupal vodenje Cerkve apostolom in škofom, ki so njihovi nasledniki in v polnem občestvu z rimskim škofom, ki je prvi med enakimi. To je poudaril sveti oče Frančišek, ko je dejal: 'Ali si s Cerkvijo in slediš koncilu ali pa se ne držiš koncila oziroma si ga razlagaš po svoje in nisi s Cerkvijo',« so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci in hkrati dodali povabilo slovenskih škofov vsem duhovnikom in vernikom k molitvi in prizadevanjem za edinost v Cerkvi.

Poziv vodstva Škofijske gimnazije AMS

Pred slabim mesecem dni se je vodstvo Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru po prispevku v televizijski oddaji Preverjeno, v katerem so bila predstavljena stališča Scutum Fidei, tudi profesorja filozofije dr. Iva Keržeta, delno zaposlenega na gimnaziji v Zavodu AMS v Mariboru, ogradilo od njegovih teoloških in antropoloških pogledov, hkrati pa je vodilne v Cerkvi v Sloveniji pozvalo, naj se uradno opredelijo do medijske skupine Scutum Fidei, »ki si očitno prisvaja pravico, da je 'vrhovni arbiter' prave vere v Katoliški cerkvi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh