Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Španiji do jutranjih kontracepcijskih tabletk brez recepta

Za vas piše:
STA
Objava: 13. 05. 2009 / 07:36
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Španiji do jutranjih kontracepcijskih tabletk brez recepta

Cerkev zavrača prosto uporabo abortivnih sredstev

Španska vlada je v ponedeljek napovedala, da bodo v lekarnah po državi v kratkem brez recepta na voljo tudi jutranje kontracepcijske tabletke. Kot je povedala španska ministrica za zdravje Trinidad Jimenez, gre za zasilno metodo kontracepcije, ki naj se uporablja le v nujnih primerih.

Dodala je, da vlada nikakor ne želi, da bi jutranja tabletka, ki bo v roku treh mesecev dostopna vsakomur, tudi mladoletnim, postala nova oblika kontracepcije. Jutranja tabletka, ki jo je moč uporabiti do 72 ur po spolnem odnosu, je bila doslej v Španiji na voljo samo z receptom.

Ministrica je pojasnila, da so izkušnje v državah, ki so se odločile za enak korak, pokazale, da tovrstni režim sproži bistven upad števila nezaželenih nosečnosti in da do sedaj ni prihajalo do zlorab. Po podatkih ministrstva za zdravje se je število splavov v Španiji med leti 1998 in 2007 podvojilo. Od 112.000 splavov v letu 2007 jih je bilo več kot 6000 opravljenih pri mladoletnicah; skupno je zanosilo 10.500 deklet, mlajših od 18 let. Po besedah ministrice te številke kar same kličejo po spremembi zakona.

Med državami, ki so liberalizirale dostop do postkoitalne kontracepcije, so Francija, Belgija, Velika Britanija, Danska, Luksemburg in ZDA, in v teh državah se je po podatkih Jimenezove število nezaželenih nosečnosti zmanjšalo. V Sloveniji je tabletka dostopna le z zdravniškim receptom.

Španska vlada sicer načrtuje splošno omilitev zakonov, povezanih s splavom, s čimer želi zagotoviti več zaščite za ženske, ki želijo splaviti, in zdravnike, ki postopek izvajajo.

Cerkev jutranjo kontracepcijsko tabletko zavrača, saj je preparat, ki preprečuje ugnezdenje oplojene jajčne celice, pravzaprav abortivno sredstvo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh