Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V soboto premiera filma o Jakobu Aljažu, sledijo dnevi odprtih vrat

Za vas piše:
P. G.
Objava: 03. 05. 2024 / 13:20
Oznake: Duhovnik, Film, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2024 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
V soboto premiera filma o Jakobu Aljažu, sledijo dnevi odprtih vrat
Rojstna hiša Jakoba Aljaža v Zavrhu. FOTO: medvode.si

V soboto premiera filma o Jakobu Aljažu, sledijo dnevi odprtih vrat

V hiši s številko Zavrh 2, pod Šmarno goro, po domače »pri Bačniku« in kasneje »pri Korelnu«, je bil 6. julija 1845 rojen Jakob Aljaž. Danes je njegova rojstna hiša pravi poklon duhovniku, skladatelju, planincu in narodnemu buditelju. Te dni bo na široko odprla vrata, začenši s premiero filma.

Javni zavod Sotočje Medvode, ki skrbi za od leta 2022 popolnoma obnovljeno hišo, vabi na premiero kratkega filma o Jakobu Aljažu z naslovom Od doma do doma, ki bo v njegovi rojstni hiši v Zavrhu pod Šmarno goro v soboto, 4. maja, ob 18. uri.

Štirje dnevi odprtih vrat

Sledijo dnevi odprtih vrat. Od 7. do 10. maja bodo vrata hiše med 9. in 16. uro odprta za vse, ki bi si jo želeli ogledati. V njej so urejene veža, »hiša« s krušno pečjo, vinska klet, spominska soba, kašča in galerijski prostor v prvem nadstropju. Ustvarjalni si lahko celo izdelajo maketo Aljaževega stolpa. V tem času bo na ogled tudi novi kratki film Od doma do doma. Predvajan bo vsako uro med 9.30 in 15.30.

Aljažev kip na Dovjem. FOTO: Andrej Praznik

Duhovnik, planinec, skladatelj

Spomnimo, Jakob Aljaž je kot kaplan služboval v Tržiču, nato pa kot župnik na Dobravi pri Kropi in na Dovju, kjer je ostal vse do smrti leta 1927. Leta 1887 se je prvič povzpel na Triglav, leta 1895 pa je na njegovem vrhu postavil stolp, ki ga je kasneje podaril Slovenskemu planinskemu društvu. Pripisujejo mu veliko zaslug za prepoznavnost in priljubljenost najvišje slovenske gore, pa tudi za razvoj planinstva nasploh. Uredil in označil je namreč številne planinske poti ter sodeloval pri planinskih gradnjah, med drugim pri postavljanju Triglavskega doma na Kredarici in Aljaževega doma v Vratih.

Ob spodbudi skladatelja Antona Foersterja je tudi komponiral. Nekatere njegove skladbe so ponarodele, med njimi je najbolj znana t. i. »slovenska planinska himna« Triglav oz. Oj, Triglav, moj dom, ki jo je uglasbil.

Kupi v trgovini

Triglav, očak in varuh
Monografije
39,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh