Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sierri Leone nov primer smrti zaradi ebole

Za vas piše:
STA
Objava: 15. 01. 2016 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sierri Leone nov primer smrti zaradi ebole

Potrjen le nekaj ur potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec najhujše epidemije ebole doslej.

Zdravstvene oblasti v Sierri Leone so včeraj potrdile nov primer smrti zaradi ebole, le nekaj ur potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec najhujše epidemije ebole doslej. Prisotnost virusa ebole sta po navedbah tujih agencij potrdila dva testa pri dečku, ki je umrl na severu države. Kdaj je deček umrl, ni znano.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Sidi Yahya Tunis je za medije povedal, da je deček umrl v okrožju Tonkolili, teste pa so opravili britanski strokovnjaki.

V Sierri Leone so konec epidemije ebole razglasili 7. novembra lani, WHO pa je konec epidemije, ki se je začela decembra 2013 v Gvineji in se nato razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države, razglasil, potem ko v Liberiji 42 dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe. Strokovnjaki WHO so ob tem opozorili, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj virus recimo v spermi preživelih oz. ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev.

Zaradi ebole je v Sierri Leone od decembra 2013 umrlo skoraj 4.000 ljudi. Skupno je zadnja epidemija ebole terjala 11.315 življenj, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi.

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 %. Povzroča jo virus, njegov rezervoar pa so divje živali. Kako je virus prvič preskočil z živali na človeka, še ni povsem raziskano, predvidevajo pa, da z uživanjem mesa divjih živali.

Po okužbi z virusom ebole mine osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavi se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri težkih oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, in se pojavi šok, ki se konča s smrtjo bolnika.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh